vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Călătorie printre stele pentru nevăzătorii doljeni

Au avut „cerul în mâinile lor”, preț de câteva minute, grație unei acțiuni desfășurate în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei. Vorbim despre membrii Asociației Nevăzătorilor Filiala Craiova cărora li s-a oferit ocazia să-şi imagineze cerul printr-un mod complex de percepție și reprezentare, respectiv contactul tactil și un ghid audio însoțitor care explică poziționarea constelațiilor. Cei care nu au reușit să ajungă marți la eveniment, trebuie să știe că proiectul nu s-a închis, reprezentanții Muzeului așteptându-i în fiecare zi acolo.

Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”, aflat la cea de-a doua ediție, a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştrii şi constelaţii, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Baia Mare, Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

muzeu-nevazatori-1

Imaginea constelației, conturată în mentalul nevăzătorului

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acțiunea a fost organizată și coordonată de către muzeograful doctor Olivia Cioboiu în colaborare cu profesorul de la Facultatea de Geografie, Emil Marinescu.

Planetariul pentru nevăzători prezintă două cupole, care imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă (un total de 39 de constelaţii), materializat într-o constructie specială, alcătuită dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conține cupola pe care sunt fixate în interior constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. Beneficiind de un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, care se rotește la 360 de grade, planetariul permite persoanelor cu dizabilităţi de vedere să-şi imagineze cerul printr-un mod complex de percepție și reprezentare, respectiv contactul tactil și un ghid audio însoțitor care explică poziționarea constelațiilor. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește dintr-un punct fix, de bază, direcția nordului, indicată de cupolă, apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații”, a explicat muzeograful dr. Olivia Cioboiu.

Prin astfel de proiecte avem posibilitatea să pipăim ceea ce oamenii cu vedere observă”

Doljenii care au probleme cu vederea apreciază faptul că autoritățile încă mai fac ceva pentru ei și sunt mândri că acum pot schimba opinii cu prietenii din alte orașe.

Este foarte bine că și în Craiova se fac acțiuni pentru noi, cei care nu vedem. Prin astfel de proiecte avem posibilitatea să pipăim ceea ce oamenii cu vedere observă de acasă, la televizor, ceea ce ei văd pe cer. Noi nu putem. Această idee de a ni se oferi posibilitatea să pipăim este binevenită și vreau să vă spun că în Craiova, până anul trecut, așa ceva nu am mai avut. Mulțumim pentru șansa oferită, mulțumim că încă se mai fac lucruri și pentru noi. Le povestim și noi celor din Baia Mare, de exemplu, despre acțiunea din Craiova”, a menționat vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor Filiala Craiova, Marin Sandu.

Cinci ani de la inaugurarea planetariului digital

muzeu-oana

Alături de beneficiarii direcți ai proiectului, la eveniment au mai fost prezenți vicepreședinta Consiliului Județean Dolj, Oana Bică, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, coordonaţi de lector univ. dr. Emil Marinescu și lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuș și elevii Colegiului Național „Carol I”, îndrumați de profesoara Ecaterina Bogdan.

Acţiunea din data de 12 decembrie coincide cu perioada în care, în urmă cu cinci ani (4 decembrie 2012), s-a vernisat expoziția permanentă „Universul și Sistemul nostru solar” și s-a inaugurat planetariul digital, o călătorie virtuală printre stele, constelaţii, planete, asteroizi.

Politica