luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Au apus vremurile când SAJ Dolj făcea venituri proprii. Încasările de sute de mii de lei ajung în vistieria statului

Bugetul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Dolj nu mai poate fi suplimentat cu banii obţinuţi de către instituție din activităţi suplimentare celor obişnuite. Astfel, dacă până în anul 2013, Ambulanța Dolj făcea anual sute de mii de lei (de exemplu, 432.455 de lei, în anul 2011), din primul trimestru al anului 2013, din momentul finanțării integrale de la bugetul de stat, serviciile publice de ambulanță din țară nu mai realizează venituri proprii, după cum au precizat reprezentanții SAJ Dolj. În ceea ce privește datoriile siptalelor doljene către SAJ Dolj, dintr-o situație efectuată în primele nouă luni ale anului în curs, a rezultat faptul că acestea erau atunci în cuantum de aproape 14.000 de lei. Suma nu este una de speriat, potrivit autorităților, aceasta urmând a fi achitată treptat.

Din anul 2013, încasările înregistrate din participarea echipajelor medicale la activităţi electorale, culturale, sportive sau din solicitările spitalelor din judeţ pentru transportul pacienţilor de la o unitate la alta, se virează la bugetul de stat, în trei zile, acestea constituind venituri la bugetul statului. Astfel, Serviciul de Ambulanță Dolj nu mai are varianta obținerii veniturilor proprii și astfel nici investițiile din încasările individuale nu mai sunt posibile.

477 de solicitări, peste 43.000 de lei

Potrivit unui bilanț al SAJ Dolj, transportul pacienţilor între unităţile sanitare din Dolj şi din exteriorul judeţului nostru, au adus în bugetul statului, prin Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Dolj, în primele nouă luni din acest an, suma de 43.026 de lei. Echipajele medicale au participat la 477 de astfel de acțiuni. Anul trecut, din cele 637 de socilitări de transport, s-a obținut un venit de nu mai puțin de 78.630 de lei. Dacă în 2016 SAJ Dolj a participat și la acțiuni sportive și culturale, în 2017 nu au mai avut astfel de solicitări. Anul trecut, de la Federația Română de Fotbal a încasat suma de 750 de lei, iar de la PNL suma de 300 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tariful diferă

Tarifele din convențiile încheiate cu spitalele din județul Dolj sunt diferențiate în funcție de tipul de ambulanță, tipul de echipaj.

Aceste tarife sunt diferite. Astfel, exemplificăm: ambulanță tip A1/A2, B1/B2 tarif de 2,18 lei/kilometru; ambulanță tip C2/B1 medic 2,18 lei /kilometru la care se adaugă 375 de lei/solicitare; ambulanță tip B2 cu asistent medical 2,18 lei/kilometru, la care se adaugă 280 de lei/solicitare”, se arată într-o informare emisă către Jurnalul Olteniei de către reprezentanții SAJ Dolj.

Datoriile spitalelor, în curs de recuperare

Cât priveşte datoriile unităţilor spitaliceşti din judeţului Dolj către Serviciul de Ambulanţă Dolj, acestea nu sunt în sumă mare. Conform bilanțului, după primele nouă luni din acest an, spitalele mai aveau de plătit nu mai puțin de 13.894 de lei, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova figurând atunci cu o restanță de 1.572 de lei.

Politica