O candelă aprinsă, un tablou și o carte în care doljenii pot scrie un mesaj de condoleanțe pentru Familia Regală, toate acestea se află în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova. Cartea de condoleanțeva fi la dispoziția craiovenilor timp de 40 de zile, după care va fi înmânată Familiei Regale. De asemenea, doljenii continuă să depună lumânări, coroane sau buchete de flori la bustul Regelui Mihai I, situat lângă Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. În memoria Regelui Mihai, zilele de 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu național, înmormântarea urmând să aibă loc pe 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.
În cartea de condoleanțe, deschisă în după amiaza zilei de 6 decembrie, reprezentanți ai instituțiilor din județ, oameni politici dar și cetățeni ai orașului au scris mesaje în care și-au exprimat respectul pentru Majestatea Sa Regele Mihai. Doljenii vor avea la dispoziție 40 de zile pentru a transmite un gând Familiei Regale, cartea urmând a fi înmânată îmediat după 18 ianuarie 2018.
Primele mesaje, la scurt timp după deschiderea cărții
Până ieri la orele prânzului, cartea număra aproximativ 20 de mesaje de condoleanțe. „Plecarea la Ceruri a Majestății Sale Regele Mihai închide un capitol din istotia poporului nostru. A cârmuit țara în vremuri grele cu multă înțelepciune și a reușit să scurteze războiul mondial cu șase luni. Din exilul forțat a vegheat asupra situației din țară. Am avut onoarea să-l primesc în 2 iulie 1998 la Maglavit și să mă bucur de prezența Sa acolo. Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!”, este mesajul fostului stareț al Mânăstirii Maglavit, protosinghel Vladimir Dărânga, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane Sfântul Dumitru. „Regretăm plecarea Sa la cele veșnice”, „Dumnezeu să te aibă în pază, Majestate”, „Regele Mihai I al României va rămâne Regele demn al neamului nostru. Odihnă, Majestate”, acestea sunt o parte dintre mesaje scrise în cartea de condoleanțe. De menționat că la Catedrala „Sfântu Dumitru”, Familia Regală a României, în frunte cu Majestatea Sa Regele Mihai, a participat la slujba de Înviere, în anul 2005, când a petrecut Paștele în Craiova.
Depuneri de coroane la bustul Regelui Mihai
Totodată, doljenii continuă să depună flori și candele la bustul Regelui Mihai I, situat între Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Univesitatea din Craiova. Reprezentanții Universității Craiova au făcut deja un pas în acest sens, depunând o coroană. Înființarea Universității din Craiova poartă semnătura Majestății Sale Regele Mihai I, odată cu promulgarea legii în aprilie 1947 și tot din același an semnătura Regelui Mihai se află și pe înființarea Filarmonicii Oltenia din Craiova. În semn de recunoștință, Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” a avut inițiativa instalării unei statui a regelui în centrul Băniei, în anul 2014.
Trei zile de doliu național
Zilele de 14,15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947. Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.
„În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință. Slujba de înmormântare a Majestății Sale Regele Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș”, au transmis reprezentanții Guvernului.