sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii cer timp pentru a intra în legalitate cu acoperișurile blocurilor

Locatarii mai multor blocuri din Craiova împreună cu asociațiile de proprietari trebuie să găsească soluții în vederea autorizării acoperișurilor blocurilor în care locuiesc. Poliția Locală Craiova a trecut deja la inventarierea acestor imobile, iar acolo unde s-a constatat lipsa autorizației de construire au fost aplicate amenzi. Oamenii speră să nu li se demoleze construcțiile și de asemenea au nevoie de ceva mai mult timp pentru a intra în legalitate întrucât în ecuație intervin doi factori decisivi: noi sume de bani și programul încărcat al arhitecților proiectanți.

Cea mai mare supărare a craiovenilor este că li s-a pus în vedere să demoleze acoperișurile. Oamenii sunt nelămuriți și trag nădejde că nu se va ajunge la așa ceva. Ei caută soluții pentru construcțiile pe care le-au făcut cu ani în urmă și recunosc că sunt vinovați de faptul că nu au fost atenți la firma pe care au plătit-o să facă acele acoperișuri.

Am făcut acest acoperiș în 2008. Nu l-am făcut noi, cei din bloc, ci cu o firmă. Adevărul este că nu știm cum a lucrat firma respectivă. Nu știm dacă a luat autorizație de construcție și ce mai trebuia de la primărie. Am plătit atunci în jur de 16.000 de lei. Acoperișul nu este aiurea făcut, dar este clar că problemele sunt de ordin birocratic. Am luat și o amendă de 1.000 de lei de la polițiștii locali și ni s-a pus în vedere că trebuie demolat. Noi vrem să găsim o altă soluție. Să știm dacă putem face proiect pentru acoperișul deja existent. Domnii de la Poliția Locală Craiova nu au știut să ne explice. Dacă vom demola acoperișul va ploua efectiv în apartamente”, a spus unul dintre locatarii blocului 121 A din Craiovița.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu se cere demolarea, ci intrarea în legalitate”

Reprezentanții Primăriei Craiova au lămurit câteva aspecte importante în legătură cu aceste acoperișuri. Ideea este că nu se va cere neapărat demolarea lor, așa cum li s-a transmis sau cum au înțeles craiovenii în cauză, ci există varianta autorizării acoperișurilor deja existente.

Persoanele în cauză, în momentul în care au primit amenda au primit și o notificare prin care sunt anunțate că trebuie să intre în legalitate. Acest lucru nu înseamnă că li se va demola acoperișul, ci că trebuie să găsească o variantă prin care să autorizeze acea construcție. Nu se cere demolarea, ci intrarea în legalitate”, a spus Stelian Bărăgan, viceprimar al municipiului Craiova.

Mai multe etape și o serie întreagă de avize

Legat de procedura autorizării, craiovenii trebuie să parcurgă mai multe etape birocratice. Nu este o procedură simplă, dar nici imposibil de înfăptuit. Foarte important este ca aceștia să găsească un proiectant bun și nu foarte aglomerat.

În primul rând trebuie depusă nota de constatare primită de la polițiștii locali și să fie solicitat certificatul de urbanism. Când se solicită acesta din urmă, automat se cer mai multe avize de la Salubritate, ISU, CEZ, Distrigaz, Compania de Apă, telecomunicații și se continuă intrarea în legalitate. Pentru acest lucru trebuie găsit un arhitect autorizat care să se ocupe de proiect, acesta constând într-o expertiză pe foc și una pe rezistența construcției. Această expertiză poate veni cu măsuri dacă se depistează neconformități și se trece la remedierea lor. În final, după ce se mai face o verificare, arhitectul își însușește proiectul. Cu aceste acte se va face un dosar în vederea obținerii autorizării de construire, document emis de Primăria Craiova. Înainte de a căuta acel arhitect proiectant, locatarii trebuie să facă un acord scris, mai trebuie unul al asociației de proprietari și când se iau semnături de la locatari trebuie să existe un martor. Acesta din urmă va da o declarație la notar că acele semnături din tabel au fost date în prezența lui”, a mai spus Bărăgan.

Nouă autorizații în doi ani

Primăria Craiova a trecut la inventarierea acoperișurilor în toamna acestui an, imediat după ce furtunile din septembrie au făcut prăpăd în Timișoara. În ceea ce privește emiterea acestor documente, în baza de date a municipalității sunt înregistrate, în ultimii doi ani, nu mai puțin de nouă autorizații de construire pentru „schimbare soluție constructivă acoperiș din terasă în șarpantă de lemn cu învelitoare din tablă”.

Politica