Ziua Națională a României a fost marcată, vineri, și în Craiova printr-un ceremonial militar-religios. A fost și joc și voie bună, chiar dacă a plouat, nu a fost însă, din nou, din partea Primăriei, tradiționala fasole cu cârnați așa cum s-a întâmplat în alte zone ale Olteniei.
Manifestările au debutat cu intonarea imnului național și au continuat cu ceremonialul religios și discursurile autorităților locale și județene.
Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a transmis mesajul premierului Mihai Tudose: „Sărbătorim astăzi Ziua Naţională, ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea şi speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români.
1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a ţării.
Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune – asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului – și prosperitate fiecărui român.
1 Decembrie le-a adus românilor demnitate şi îndeplinirea idealului naţional. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale.
La mulţi ani, România! La mulţi ani românilor din țară și de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!”.
Din partea Consiliului Județean Dolj le-a vorbit celor prezenți vicepreședintele instituției, Cosmin Vasile.
„Simbol al unității naționale, ziua de 1 Decembrie rămâne cea mai importantă filă din istoria noastră, păstrându-și, la un veac de la glorioasele fapte de vitejie din Războiul pentru întregirea neamului, semnificația înfăptuirii năzuințelor pentru care înaintașii noștri au luptat și s-au sacrificat.
Unirea tuturor românilor în interiorul acelorași hotare, moment statuat prin proclamația de la Alba Iulia, reprezintă un puternic act de curaj, dar și un veritabil exemplu de patriotism pentru generațiile actuale și viitoare, care poartă răspunderea menținerii și apărării libertății și suveranității câștigate cu dureroase jertfe.
1 Decembrie este ziua în care idealul unei întregi națiuni s-a intersectat cu destinul său, dar, în egală măsură, și o zi închinată omagierii eroilor fără de care nu era posibilă făurirea României Mari, un deziderat a cărui împlinire a consfințit încheierea unui proces istoric pe care îl începuse, cu peste trei secole mai înainte, Marele Ban al Craiovei, Mihai Viteazul.
Astăzi, îndreptăm sincerele noastre sentimente de respect și recunoștință către toți cei care slujesc și au servit, de-a lungul vremii, cu devotament interesele țării noastre, a cărei soartă au așezat-o mai presus de propriile vieţi.
Cu prilejul Zilei Naționale, permiteți-mi ca, în numele meu și al întregii conduceri executive a Consiliului Județean Dolj, să adresez distinșilor participanți la ceremonia de astăzi salutul nostru, alături de cele mai calde gânduri, precum și un sincer «La mulți ani!» românilor de pretutindeni“, a fost mesajul său.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat că “trăim” astăzi un moment care a dus România pe prima pagină a ziarelor din întreaga Europă și care“a trezit în români cele mai frumoase sentimente”.
“Este ziua când, cu 99 de ani în urmă, românii din Banat, Transilvania și Țara Românească își vedeau un vis împlinit: se uneau sub același steag. Într-o atmosferă marcată de prezența a peste 100.000 de români, Rezoluția Unirii era citită la Alba Iulia pentru a pecetlui soarta nației noastre pentru o veșnicie.
Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României, cu recunoștință pentru sacrificiul înaintașilor noștri, care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine alegem să-l construim, în acord cu valorile democrației și libertății. Iar momentul de astăzi este cu atât mai important cu cât dăm startul manifestărilor pregătite de o țară întreagă pentru centenarul pe care îl vom marca, împreună, în 2018. Sunt ani în care am reușit să devenim un stat important pe harta Europei, un membru de încredere al Națiunilor Unite și al Uniunii Europene. Iar pentru noi, craiovenii, celebrarea de astăzi a Zilei Naționale capătă și mai multe semnificații, având alături, pentru prima oară, contingente importante din cadrul Alianței NATO.
În acest context, îndemnul la unitate și solidaritate atrage și mândria noastră de craioveni, români uniți și responsabili, fără de care nu poate exista Europa de astăzi.
De ziua noastră, a celor ce facem parte din România Mare, să ne închinăm în fața înaintașilor noștri, să le urmăm exemplul tenacității demonstrate în urmă cu 99 de ani și să ne dorim, în fiecare zi, să le ducem mai departe visul: să rămânem uniți și să fim mai buni, mai puternici. La mulți ani Craiova, La mulți ani România!” – primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
A urmat apoi depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Momentul cel mai așteptat a fost, însă parada militară.
Manifestările s-au încheiat cu muzică populară.