Reprezentanții World Vision – Biroul Zonal Dolj au prezentat, marți, primele rezultate obținute în urma implementării proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame – Model integrat pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență maternală și sănătate reproductivă în România rurală”. La acest prim bilanț și la discuții au luat parte reprezentanți ai instituțiilor din județ, direct implicate în acest fenomen al asistenței sociale, prefectul județului Dolj, medici și asistenți comunitari din teritoriu.
Potrivit Corneliei Paraschivu, reprezentant World Vision România și manager de proiect, acest program urmărește dezvoltarea unui model de intervenție destinat îmbunătățirii stării de sănătate a femeilor însărcinate din mediul rural în vederea nașterii fără riscuri a unor copii sănătoși.
„Pentru atingerea acestui scop, proiectul și-a formulat obiective pe trei nivele: organizarea sistemului de sănătate, competențele furnizorilor de servicii medicale și informarea populației. La nivel local, grupurile țintă sunt constituite din autoritățile locale cu responsabilități în domeniul planificării familiale și asistenței prenatale, personalul medical, asistente comunitare, mediatori sanitari și femeile din grupul de vârstă 15-40 de ani”, a precizat Paraschivu.
Trei obiective principale
În Dolj și în alte două județe din țară, acest proiect a demarat în toamna anului trecut și se va încheia în luna august 2018. Comunele doljene vizate sunt Argetoaia, Braloștița, Breasta, Bucovăț, Carpen, Cernătești, Coțofenii din Dos, Predești, Scăești și Sopot. Evaluarea inițială a comunităților a evidențiat 101 gravide dintre care 11 cu vârsta sub 18 ani. Activitățile din programul anterior amintit constau în susținerea unui pachet de intervenții destinat personalului medical, dezvoltarea unor programe, în comunitățile respective, prin intermediul cărora populația să fie informată în domeniul planificării familiale, punerea în aplicare a unor programe de sprijin a femeilor în vederea accesării și utilizării eficiente a serviciilor de sănătatea reproducerii, oferirea unor instrumente suport pentru femeile însărcinate și sprijinirea dezvoltării de către autoritățile locale a unor planuri de acțiune destinată sustenabilității intervențiilor după încheierea proiectului.
Discuții, statistici și schimb de aprecieri
Prezentă la întâlnirea de marți cu reprezentanții World Vison România, directoarea DSP Dolj, Ludmila Prunariu, a precizat faptul că la ora actuală se continuă extinderea rețelei de asistenți medicali comunitari din județul Dolj, acesta fiind un segment foarte important. Pe lângă acești asistenți, în anumite zone din județ își derulează activitatea și mediatori sanitari. La rândul său, directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, s-a declarat mulțumit de proiectul derulat, considerând că orice parteneriat pe care instituția îl are pe linia asistenței sociale este de foarte mare ajutor. Stancu le-a recomandat edililor doljeni să citească pârghiile acestui proiect și să pună în practică ceea ce este scris acolo. Consiliul Județean Dolj a avut reprezentant la eveniment, secretarul Gheorghe Barbărasă asigurându-i pe cei de la World Vision de faptul că CJ Dolj va susține mereu astfel de proiecte. Acesta a reamintit faptul că autoritățile județene acordă o foarte mare importanță asistenței sociale, jumătate din bugetul CJ Dolj fiind direcționat acestor tipuri de servicii. La rândul său, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Monica Sună, a vorbit despre importanța educației sexuale în școli, punctând faptul că aici intervin mai mulți factori: mentalitatea, lipsa de informare și acele situații când copiii rămân în grija vecinilor, rudelor sau a statului, după ce părinții pleacă la muncă în străinătate. Și prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a apreciat proiectul adresat mamelor și viitoarelor mămici, felicitând întreaga echipă World Vision pentru reușite.
Asistent medical comunitar din 2007
Un rol foarte important în aceste comunități din județul Dolj îl au asistentele medicale comunitare. Nu este o meserie ușoară, dar nici nu resimți momentele dificile dacă îți propui să ajuți omul ce are nevoie de tine. Pe acest principiu se bazează și Vasilica Ionică, asistent comunitar din Argetoaia. Începuturile au fost mai grele, spune femeia, dar acum se pare că oamenii încep să înțeleagă cum stau lucrurile.
„Sunt asistent medical comunitar din 2007. Nu este nici ușor ceea ce facem noi, mai ales că lucrăm cu oamenii, dar nici greu. Ajutăm persoanele care au nevoie de noi cu sfaturi medicale, mergem la domiciliu, centralizăm și ulterior transmitem datele. Avem un caz la noi în comună, mai nou, al unei tinere de 18 ani care a născut în luna mai a acestui an. Soțul ei este plecat la muncă în străinătate și chiar are nevoie de sprijin. Ne implicăm responsabil în toate cazurile”, a spus asistentul medical comunitar din Argetoaia. De precizat că toți acești asistenți comunitari locuiesc în comunele în care își derulează activitatea.