sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Puncte nevralgice pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local

Nicio ședință fără schimb de replici și nemulțumiri în rândul consilierilor municipali liberali! Aceasta este situația în Consiliul Local Craiova, atunci când consilierii se întrunesc în ședințele ordinare lunare. Excepție de la regulă nu a făcut nici întâlnirea de joi, problemele puse în discuție fiind din mai multe domenii. Pentru unele s-au oferit răspunsuri pe loc, fiind și situații pentru care se impune o documentare și ulterior o informare scrisă.

Ședința de Consiliu Local Craiova, de joi, a demarat cu o nemulțumire a consilierilor liberali, după ce a fost introdus peste ordinea de zi un proiect pe care nu au avut timp să îl studieze. Deși Sorin Manda, administratorul public al urbei, a explicat caracterul de urgență al propunerii respective, consilierul Marian Vasile a rămas la ideea inițială: „cei care au votat acest punct, pus peste ordinea de zi cu cinci minute înainte de ședință, au votat ca o mașinărie. Să votezi un proiect care are un raport de 203 pagini, fără să știi ce scrie acolo, este inadmisibil”. Acest proiect vizează împuternicirea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Craiova, Creţu Cristina Mădălina, de a vota ordinea de zi în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor S.C. Compania de Apă „Oltenia” S.A., din data de 29 noiembrie 2017.

Explicații pentru anveloparea blocurilor
Un alt punct nevralgic de pe ordinea de zi a fost proiectul privind „stabilirea ratelor de co-finanţare ale Municipiului Craiova şi asociaţiilor de proprietari, precum şi mecanismul de recuperare a sumelor plătite de către Municipiul Craiova aferente contribuţiei asociaţiei de proprietari, pentru blocurile de locuinţe incluse în Programul Operaţional Regional 2007- 2013, axa prioritară 1. Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, domeniul de intervenţie 1.2. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”.
„La acest punct, dacă va trece, se precizează clar că vor fi câteva sute de craioveni care vor avea de plătit o nouă taxă, aceea pentru reabilitarea termică a blocurilor. În 2012, cei din PSD explicau despre avantajele acestei anvelopări și iată că după cinci ani, altfel stau lucrurile. Ar trebui ca Primăria Craiova să facă o analiză și să se ia măsuri împotriva celor care nu au gestionat acest proiect. Ar fi indicat să scoatem de pe ordinea de zi acest punct. Nu Consiliul Craiova a făcut această greșeală, ci Primăria Craiova. De ce să votăm noi? Și mai vrem o situație cu numărul familiilor care vor avea de plată sumele respective. Care sunt sumele exacte?”, a cerut să i se explice consilierul liberal, Marinel Florescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Punctul care repară o eroare din 2013
Primarul Mihail Genoiu a venit cu explicații.
„Tot ceea ce înseamnă plăți în sarcina locatarilor sunt conform contractelor încheiate. Au existat discuții, au fost asociații de proprietari care au venit și au discutat cu echipa care s-a ocupat de aceste proiecte și li s-a explicat ceea ce s-a întâmplat. Mai sunt câteva lucruri nelămurite între locatari și contructor legat de cum li s-a calculat cota parte. Nimeni nu își permite să facă altceva decât ceea ce s-a semnat în contract. În anul 2013 prin Hotarârea Consiliului Local Nr. 35 s-a votat felul în care se vor recupera acești bani, cota de cofinanțare a fiecărui cetățean în parte. În acea hotărâre s-a prevăzut că recuperarea începe să se facă la data semnării procesului verbal de recepție. Acest proces, la cele 21 de blocuri, a fost semnat în urmă cu un an și jumătate. Acest lucru însemană că acele sume ar fi trebuit să fie încasate de atunci. Având în vedere că între semnarea procesului verbal de recepție și până în prezent a fost o întârziere a acestor plăți, fiecare cetățean va plăti și penalități, ceea ce nu este corect. Punctul 33 de pe ordinea de zi din această ședință nu face decât să îndrepte acea eroare și să stabilească faptul că aceste penalități nu se plătesc de la data recepției, ci începând cu 01 ianuarie 2018. În acest fel se elimină orice formă de penalități. Firma trebuia să calculeze atunci, la recepție, acele contribuții ale locatarilor”, a spus Genoiu.

Nereușite liberale în procesul de vot
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a șendinței de joi a vizat și „desemnarea a doi reprezentanţi ai Consiliului Local al Municipiului Craiova în Comisia pentru vânzarea terenurilor cu destinaţia de curte, aferente construcţiilor cu destinaţia de locuinţe, constituită conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.172/2016”. Pentru acest lucru era nevoie de un vot din partea consilierilor, liberalii dând chix de această dată. Acestora li s-au anulat buletinele de vot întrucât nu au știut cum să voteze. Ca ei au mai fost și alte patru persoane. Astfel, au fost doar 17 voturi valabil exprimate, persoana desemnată fiind consiliera Bianca Predescu.

Întrebări de tot felul
Așa cum ne-au obișnuit, de la ședința de joi nu au lipsit interpelările consilierilor liberali. Respectând parcă un grafic de intervenție lunară, aceștia au venit cu o serie de propuneri. Toate ca urmare a discuției cu cetățeanul, după cum susțin liberalii. Trecere de pietoni la Liceul Adventist din Craiova, spațiul promis pensionarilor, modificarea programului de parcare prin SMS din centrul urbei, problema gazonului stadionului proaspăt inaugurat, ajutor în privința oamenilor care și-au pierdut abțibildurile ce trebuie puse în parbriz pentru a demonstra că și-au plătit taxa de parcare, acestea sunt o parte dintre problemele expuse de către consilieri.

Gazonul, în garanție… vinieta, obligatoriu în parbriz
Pentru fiecare dintre intervenții au existat și răspunsuri. Astfel, Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova, a menționat faptul că se caută soluții pentru acel spațiu promis pensionarilor craioveni, Comisia de sistematizare a circulației urmând a verifica situația Liceului Adventist. Legat de problemele apărute la gazon, în ambele meciuri disputate pe stadionul abia inaugurat, Genoiu a spus că este în garanție și că se intervine pentru remediere ori de câte ori este nevoie. Conform contractului de garanție, în primele șase luni o echipă a constructorului este prezentă pe teren, tocmai pentru a face reparații acolo unde cazul. În ceea ce privește confirmarea plății vinietelor, craiovenii trebuie să știe că sunt obligați să aibă acele abțibilduri la loc vizibil. Se încearcă o colaborare cu poliția rutieră, pentru ca pe vinietă să fie trecut numărul de înmatriculare al mașinii și abia apoi se va stabili dacă și polițiștii locali vor avea acces la o bază de date unde să verifice dacă o anumită mașină are sau nu are taxa plătită.

Frecvența tramvaielor, problema celor din Izvoru Rece
La ședința de joi a venit cu o interpelare și consilierul ALDE, Dumitru Mănescu. Acesta a cerut ca tramvaiele 101 și 102 să circule mai des spre și de la Izvoru Rece, după ce persoanele de aici s-au plâns de frecvența proastă a acestora. De asemenea tot în Izvoru Rece se solicită amenajarea unui loc de joacă pentru copii și asfaltarea mai multor alei. Pentru locul de joacă și asfaltare se caută soluții, urmând a fi prinse în execuția bugetară din 2018. Legat de circulația tramvaielor, Sorin Manda a venit cu un răspuns.
„Pentru acest traseu, frecvența este de 30 de minute. La RAT Craiova, cât am fost eu, nu am primit semnale în acest sens. Dacă luăm în calcul prelungirea traseului 100, va trebui să trecem prin consiliu local. Cea mai rapidă soluție este să micșorăm frecvența la tramvaiele 101 sau 102. O să vorbim cu cei de la RAT și vom analiza situația”, a explicat Manda.

Politica