Județul Vâlcea primește 32 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de management al deșeurilor. Contractul de finanțare a fost semnat, miercuri, de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, și de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
“Este neapărat necesar să dezvoltăm și în Vâlcea un sistem durabil de gestionare a deșeurilor, care să reducă semnificativ impactul negativ asupra mediului înconjurător, cu rezultate directe asupra calității vieții și sănătății vâlcenilor”, a precizat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, imediat după semnarea contractului de finanțare.
Este vorba despre realizarea „Centrului de management integrat al deşeurilor de la Roeşti”, din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide, după cum a precizat șeful administrației vâlcene, Constantin Rădulescu.
“De ce este vorba despre centru şi nu despre groapa de gunoi? Pentru că la Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, aici vorbim despre o staţie de sortare a deşeurilor, o staţie de tratare mecano-biologică, prin care acestea vor deveni compost, şi despre un depozit ecologic pentru deşeuri. Aceste trei componente dau denumirea şi funcţionarea sub forma unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor. În comuna Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, prin acest proiect realizându-se, de fapt, o investiţie ecologică destinată gestionării deşeurilor la nivelul judeţului Vâlcea”, a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea.
Investiția, al cărei beneficiar este Consiliul Județean Vâlcea, este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea sa totală fiind de peste 31,5 milioane euro, din care 20,5 milioane reprezintă finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană.
Proiectul, conform Ministerului Fondurilor Europene (MFE), realizarea unor importante lucrări de investiții, cum ar fi construirea unui Centru de management al deșeurilor în localitatea Roești care include un depozit de deșeuri conform cu o capacitate de 19.610 tone/an, o stație de sortare cu o capacitate de 10.180 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică modernă cu o capacitate de 34.070 tone/an; construirea a 2 staţii de sortare în Brezoi (capacitate 2.992 t/an) și respectiv în Râureni (capacitate 27.871 t/an), precum și dublarea capacității stației de compostare Râureni (de la 20.093 t/an în prezent până la 40.993 t/an). Se estimează că proiectul se va finaliza în anul 2019, când investițiile acestuia vor fi funcționale și utilizate în scopul pentru care s-au realizat.
Printre rezultatele așteptate după implementarea SMIDS se numără scăderea la depozitare cu 35% față de anul 1995 a cantității de deșeuri biodegradabile, creșterea cu 50% a deșeurilor reciclate/valorificate din totalul cantității de deșeuri municipale colectate, precum și atingerea unei rate de reciclare a deșeurilor menajere și similare de 66,5% (70% pentru ambalaje de hârtie, 67,4% pentru ambalajele din plastic, 49,1% pentru ambalaje din sticlă, 84,9% pentru ambalaje din metal și 39,2% pentru cele din lemn), mai arată MFE .