sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Alege Oaia, „sufletul” domnului Daea, la Craiova

Județul Dolj se alătură campaniei puse la cale de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, acțiune prin care se dorește promovarea consumului de carne de oaie. Astfel, la Craiova a fost prezent, la conferința organizată la sediul Direcției Sanitar Veterinare Dolj, consilierul ministrului Daea, Emil Marinescu. La eveniment au fost prezenți directorii mai multor instituții din Dolj, care pot avea de acum încolo o implicare directă în derularea acestei campanii, edili doljeni și crescători de ovine din județ. Municipiul Craiova a fost prins în campania națională de informare și promovare a consumului de carne și produse din carne de oaie, caravana urmând să ajungă în municipiul nostru, în data de 3 februarie 2018.

Pentru fiecare dintre participanții la conferința organizată miercuri, la Craiova, oaia are o anumită semnificație. Ceva mai literari comparativ cu crescătorii de ovine prezenți în sală, directorii instituțiilor implicate în campanie au spus fiecare ce reprezintă acest animal pentru ei. Astfel, am aflat, de la directorul Oficiului Județean de Zootehnie Dolj, Andi Nuță, că „oaia a creat civilizații și localități” sau că „oaia este cel mai complex animal”. La rândul său, consilierul ministrului Petre Daea a spus că „oaia este o adevărată sursă de venit” și că acest program de promovare este „sufletul domnului Daea”.

Important este ca oamenii să colaboreze cu noi”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Depășind aceste momente când fiecare a dorit să evidențieze importanța oilor pentru România, s-a trecut la prezentarea situației din județul Dolj. Astfel, crescătorii de ovine trebuie să știe că Direcția pentru Agricultură Dolj va oferi sprijin și informații în timp util, fiind creat un departament special în acest sens.

Rolul nostru este de a sprijini și de a pune la dispoziție absolut toate informațiile necesare. Ne dorim ca fiecare persoană interesată de acest aspect să poată primi sprijin de la guvern, să intre cu dreptul în acest program. Niciun primar, niciun fermier nu va pleca de la noi fără să fie lămurit. Avem în cadrul Direcției un departament pentru aceste aspecte, important fiind ca oamenii să colaboreze cu noi”, a spus reprezentantul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Abator și magazin, chiar la fermă

Emil Marinescu, consilierul ministrului Petre Daea, a explicat faptul că fermierii care au un număr mare de oi își pot înființa, la fermă, un punct de sacrificare și chiar un magazin unde să își vândă produsele.

Oaia este o foarte bună sursă de venit. Pentru domnul Daea, acest program este sufletul dânsului. Situația nu este ușoară dar nici imposibil de rezolvat. De ce să nu promovăm acest consum de carne de oaie, produsele din carne de oaie, în mod organizat? Pentru reușite așteptăm propuneri din partea fermierilor, ținem cont de ele, discutăm cu alte instituții implicate și luăm decizii finale. Important este să vrem să comunicăm. De exemplu, fermierii care au foarte multe oi pot avea, acolo la fermă, un punct de sacrificare și unul de desfacere, de vânzare. Sunt multe soluții și, dacă vom colabora, totul poate deveni aplicabil”, a menționat Marinescu.

Nu mai avem fabrici de lână, dar aruncăm lână pe câmp”

Pe lângă promovarea consumului de carne, directorul Oficiului Județean de Zootehnie Dolj, Andi Nuță, a adus în atenție și importanța utilizării lânii.

Nu este bombastic când spunem că oaia a creat civilizația și chiar localități. Sunt zone, la noi în țară, care s-au dezvoltat grație creșterii oilor. Este cel mai complex animal, trebuie să recunoaștem. Ai totul de la el: carne, brânză, lapte, lână. Produsele noastre sunt foarte sănătoase, dar din păcate nu ajung pe masa românului. Pe acest lucru ar trebui să punem accent. Din păcate, noi nu mai avem fabrici de lână, dar aruncăm lână pe câmp. S-a ales praful! Încercăm acum să revitalizăm și îmi doresc din suflet să reușim. Sunt asociații în județ, nu zic că nu, dar nu fac nimic pentru cei pe care îi reprezintă. Sunt doar trecuți pe hârtie, iar pentru dezvoltare încă nu a făcut nimeni demersuri. Din păcate, se mulțumesc cu puțin. Eu îi încurajez și îi asigur de tot sprijinul Oficiului”, a explicat Nuță.

Sprijin pentru înființarea microabatoarelor

La rândul său, directorul Direcției Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, a vorbit despre sprijinul pe care fermierii îl vor primi dacă vin cu ideea înființării micilor abatoare.

Serviciile noastre vor fi alături de crescătorii de ovine. Avem 100.000-150.000 de ovine și 100.000-150.000 de caprine, în județ, în ultimul an. Noi îi putem sprijini pe cei care doresc să înființeze microabatoare și le oferim consultanță gratuită pentru realizarea unui astfel de obiectiv. Un mic abator de acest fel, pentru porci, este la Dăbuleni. Sunt soluții și pentru puncte de vânzare la locul producerii. Ne putem plia, cu condiția să existe voință și colaborare. La DSVSA Dolj există personal pentru consultanță”, a precizat Butaru.

Întrebări, răspunsuri, obiective

Fermierii prezenți în sală au avut câteva întrebări, cel mai mare of al lor fiind punctele de desfacere. Practic, oamenii vor să fie ajutați și în procesul de vânzare a produselor din carne de oaie. Aceștia au mai întrebat despre programe de dezvoltare cu finanțare nerambursabilă, fiind rugați ca pentru a primi lămuriri să se adreseze instituțiilor abilitate. Evenimentul de miercuri ar trebui organizat și în teritoriu, această responsabilitate fiind a primarilor. Dintre cei prezenți în sală, toți au lăsat impresia că au prins ideea și că vor trece la treabă.

La finalul acestei campanii, Ministerul Agriculturii speră să reușească atingerea a patru mari obiective: înființarea unei piețe de Gross care să fie legătura dintre producătorii autohtoni de carne de oaie și canalele de comercializare; sprijinirea crescătorilor de ovine de a ajunge în lanțurile de magazine; păstrarea tradițiilor locale privind obiceiurile gastronomice tradiționale și informarea consumatorului asupra modului de preparare a cărnii de oaie și a produselor din carne de oaie, cât și dezvoltarea unei culturi culinare în ceea ce privește consumul acestui tip de carne.

Politica