luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Arest pentru cei care filmează un poliţist în timpul funcţiunii

Cei mai care mai îndrăznesc să filmeze un poliţist cu telefonul mobil sau cu un altfel de dispozitiv pot fi încătuşaţi, dacă organul consideră că prin atitudine cel care filmează refuză să adopte o „poziţie inofensivă”, printre propunerile legislative pentru întărirea autorităţii personalului MAI numărându-se şi introducerea prezumției de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului.

Şeful Biroului Ordine Publică din cadrul IPJ Olt, comisarul Alexandru Ilinca, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că un aparat foto sau un telefon pot fi folosite ca şi arme albe.

Bănuiesc că până la urmă şi un aparat foto sau un telefon, aşa cum aţi precizat dumneavoastră, pot fi folosite şi ca armă albă. Ideea este ca, în momentul în care poliţistul solicită şi solicită în mod îndreptăţit ca persoana respectivă să înceteze şi să adopte acea poziţie inofensivă, acel cetăţean să se supună solicitării legale a poliţistului”, a afirmat Ilinca.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, şeful IPJ Olt, comisarul şef Cristian Voiculescu, a opinat că, cel mai probabil, toate situaţiile vor fi explicate de normele de aplicare a legilor, dacă propunerile vor fi adoptate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sigur se va mai veni cu precizări la cadrul legal şi cu norme de aplicare. De regulă aşa se procedează. Trebuie să fie şi o formă de violenţă, nu neapărat că treceţi pe lângă şi îndreptaţi camera către poliţist”, a declarat acesta.

Conform propunerilor de modificare a legislaţiei pentru întărirea autorităţii personalului MAI, întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Cele mai dese situații se referă la: redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuinţe; organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

În condițiile în care, în cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de până la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atât mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului, această faptă trebuie sancționată mai drastic.

Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane, care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.

Se interzice solicitarea adoptării poziției culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi copiilor. În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se introduce prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta oricărei persoane de a nu se conforma solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată prin cuvintele „Stai, poliția! – Nu te apropia!”.

Proiectul a fost elaborat pe baza propunerilor trimise de polițiști, fiind definitivat în urma mai multor runde de consultări cu organizația profesională și cu organizațiile sindicale. Pentru conturarea unui cadru legislativ clar care să asigure atât protecția și predictibilitatea, cât și eficiența acțiunilor polițienești a fost analizată legislația și practica polițiilor din statele europene.

Textul proiectului de Lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.

Politica