marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Oile și americanii, gard în gard la Deveselu

Fiica proprietarului terenului şi saivanului situat gard în gard cu Baza NATO de la Deveselu, Nicoleta Bleja, a declarat că tatăl său are hotărâri judecătoreşti privind dreptul de proprietate, imobilele fiind înscrise în cartea funciară; lupta prin instanţe cu MApN i-au afectat sănătatea bărbatului, el suferind un atac cerebral, acum două zile.

Nicoleta Bleja asigură că tatăl său este „proprietar cu acte în regulă”.

Tatăl meu, Dumitru Bleja, este proprietar cu hotărâre judecătorească pe teren, hotărâre judecătorească pe saivan, ambele stabilind dreptul de proprietate, şi acest drept a fost înscris în cartea funciară. Eu atât pot să vă spun, alte detalii vă poate da tatăl meu, dar el a avut un atac cerebral şi nu suportă alte emoţii de a vorbi despre această situaţie. Repet că acest om este proprietar cu acte în regulă pe terenul de sub construcţie, pe construcţie, cu hotărâri judecătoreşti şi acele hotărâri sunt înscrise în carte funciară”, a declarat Nicoleta Bleja.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, primarul comunei Stoeneşti, Alexandru Damian, a precizat faptul că terenul de trei hectare, situat la limita bazei militare NATO, a fost achiziţionat de mai multă vreme, iar bărbatul care şi-a construit un saivan acolo a mai vândut din ovine.Terenul este cumpărat de foarte mult timp, de prin 2007 – 2008. Suntem în litigiu, noi împreună cu Consiliul Judeţean Olt, pe de o parte, şi proprietarul de cealaltă parte. Am înţeles că şi unitatea militară sau Ministerul Apărării are un alt proces cu el. Din ce ştiu eu, anul acesta a avut mai puţine oi că a vândut din ele. Are vreo trei hectare acolo, exact la graniţa cu unitatea militară. A cumpărat-o înainte de acordul cu americanii”, a declarat Alexandru Damian.

De peste 3 ani, instituţiile statului român se străduiesc, deocamdată fără succes, să demoleze un saivan de oi construit la doar câţiva metri de gardul unităţii militare (UM) 01871 Deveselu, care găzduieşte în prezent sistemul american antirachetă Aegis Ashore.


Despre existenţa saivanului armata SUA susţine că „subminează cerinţele de securitate fizică minime” ale facilităţii militare, este incompatibilă cu operarea scutului antirachetă şi pune România în postura de a încălca un angajament asumat printr-un acord internaţional, potrivit profit.ro.

Povestea începe în 2007, când Dumitru Bleja din Caracal a cumpărat 0,85 hectare de teren arabil în extravilanul comunei Stoeneşti, Olt, de la o persoană căreia îi fusese retrocedată respectiva suprafaţă de către stat. Tranzacţia a fost în baza unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, certificată în anul următor de instanţa de judecată, care i-a confirmat lui Bleja dreptul de proprietate asupra terenului.

 

Politica