Angajați calificați și infrastructură de transport bună. De asta au nevoie investitorii străini pentru a veni în Dolj, în România. Afirmația a fost făcută de ambasadorul Republicii Federale Germane, Excelența Sa Cord Meier-Klodt în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o, joi, la Craiova.
Ambasadorul Germaniei a venit însoțit de șefa Serviciului Economic din cadrul Ambasadei, cât și de directorul general al Camerei de Comerț Româno-Germane, Sebastian Metz, oficialii având o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, și subprefectul de Dolj, Cristian Șovăilă, la Palatul Administrativ.
Președintele Consiliului Județean i-a prezentat ambasadorului autuurile județului, menționând, între altele, aeroportul și Universitatea din Craiova, punând accent pe potențialul agricol al Doljului.
„Așa cum știți, suntem unul dintre cele mai mari județe ale României. De-a lungul timpului agricultura a fost foarte importantă în această zonă. Anul acesta a fost un an agricol foarte bun care a însemnat mult nu numai pentru economia județului, a însemnat mult și pentru economia țării. Județul Dolj este al doilea județ agricol însemnat al țării și s-a calculat că în anii foarte buni, cum a fost acesta, județul Dolj poate să ofere hrană întregii Românii”, a afirmat Ion Prioteasa, adăugând că „suntem județul care a atras cele mai multe fonduri UE, aproape de un miliard de euro”.
Totodată, acesta a menționat că investitorii străini sunt sprijiniți să-și dezvolte afaceri în zonă.
„Investitorii germani sunt bineveniți și bine primiți, iar firmele sunt foarte serioase. Așteptăm în continuare firme. Avem două parcuri industriale, unul ocupat în totalitate, iar cel de-al doilea este undeva la jumătate, deci încă avem locuri de oferit. Există o foarte bună colaborare între autoritățile publice locale și de fiecare dată când apare un investitor, orice loc de muncă ne interesează pentru că suntem pe un nefericit loc 1-2-3 la șomaj. Și atunci, pentru noi contează foarte mult fiecare loc de muncă”, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj.
„Recunoaștem potențialul mare din regiune”
Ambasadorul Germaniei la București a declarat că regiunea noastră prezintă potențial pentru eventualii investitori din țara pe care o reprezintă.
„Mă aflu de un an în România și de multă vreme intenționam să vizitez atât județul dumneavoastră, cât și orașul Craiova. Tocmai am vizitat Colegiul Național Elena Cuza și am avut acolo parte de un moment cât se poate de frumos, am constatat calitatea excelentă a cunoștințelor de limba germană ale elevilor și despre acest lucru auzisem deja la București. Sigur că întâlnirea de astăzi are ca accent principal latura economică. Am dorit să cunoaștem și mai bine oportunitățile pe care le oferă zona dumneavoastră și cum vă putem sprijini în acest sens. Am aflat că acele companii germane care activează deja în zona dumneavoastră au creat mai multe sute de locuri de muncă aici și este un lucru pe care îl apreciez. Recunoaștem potențialul mare din regiune și suntem aici pentru a identifica oportunități”, a precizat Cord Meier-Klodt.
Cea mai mare problemă întâmpinată de investitorii germani din România este lipsa forței de muncă calificată, a mai spus ambasadorul german.
„Din experiența pe care am acumulat-o deja în România și cred că domnul Metz, colegul meu, poate confirma acest aspect, cred că în România nu există chiar atât de multe condiții dificile care ar putea îngreuna o posibilă evoluție și dezvoltare dar ele trebuie luate în serios. Cred că una dintre problemele cu care se confruntă companiile germane din ce în ce mai mult în România o reprezintă dificultățile în a găsi forță de muncă calificată pentru ce au ei nevoie”, a punctat Cord Meier-Klodt.
Acesta a apreciat totuși că învățământul dual ar putea fi soluția pentru această problemă: „Referitor la tema forței de muncă, am vorbit despre importanța învățământului dual, pentru care există deja exemple încurajatoare în regiune și ar fi potrivit să fie intensificat”.
Ambasadorul Germaniei la București a mai precizat că pentru dezvoltarea afacerilor este important ca în zonă, pe lângă muncitori calificați, să existe și o bună infrastructură de transport, punct atins în discuțiile dintre oficialii germani și doljeni, dar despre care nu au fost făcute declarații presei.