Consideră că în domeniul politic este loc de mai bine și ar vrea ca atunci când se fac strategii pe această linie, oamenii politici să pună preț pe valori și idealuri. A avut și momente de răscruce, dar nu a bătut în retragere. Mai mult, nu că nu s-a gândit să renunțe la cariera politică, dar are în plan să candideze, din nou, pentru funcția de primar al Craiovei. Este vorba despre Anișoara Stănculescu, președinta ALDE Craiova, cea care ne spune mai multe despre reușita unei femei în politică, în următorul interviu.
Reporter: Aveţi deja o bună perioadă de timp de când aţi intrat în politică. Aţi schimbat opinii, v-aţi format păreri. Corespund ideile dumneavoastră iniţiale, planurile de atunci, cu ceea ce aţi trăit până acum în lumea politică?
Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: Fără politică, o societate nu poate funcționa. De aceea toți cei care activăm în acest domeniu trebuie să fim permanent preocupați ca politica să fie cât mai eficientă din perspectiva nevoilor societății. Nu tot ceea ce mi-am imaginat despre politică am și regăsit în practica politică. Este loc de mai bine! Personal, mi-ar plăcea ca valorile și idealurile să fie mai prezente în lumea calculelor politice.
Rep.: Reamintiţi-ne de ce acest pas spre domeniul politic? De ce ALDE? Cum aţi fost primită de către colegi? Cum au evoluat aceste relaţii şi cum se prezintă lucrurile acum?
A.S.: A fost un pas timid spre politică, știind că nu este întotdeauna un teritoriu favorabil femeilor. Pe măsură ce am văzut deschiderea organizației pentru punctele mele de vedere, susținerea conducerii organizației, am prins mai multă încredere. Sunt în ALDE pentru că mă consider un liberal modern de secol XXI. Mă bucur că am reușit să facem organizații stabile atât la nivel municipal cât și la cel județean, organizații orientate către succes. Și faptul că oamenii vin către ALDE, faptul că am reușit să obținem 12 % la alegerile pentru Primăria Craiova este un lucru încurajator pentru mine.
Rep.: Ce şanse au femeile în politică? Vă ajută faptul că sunteţi femeie? Vă pune piedici?
A.S.: Tot mai mari aș spune, legat de șanse. Uitați-vă în administrația locală, în Parlamentul României, în Guvernul României. Sunt tot mai multe femei respectabile care fac politică și administrație în mod responsabil și eficient. Există, firește, și contraexemple dar eu sunt un om pozitiv. Îmi place să văd lucrurile bune, mai intâi.
Rep.: Ce se poate face, în condiţiile politicii de azi, pentru ca vocea unei femei să fie cât mai bine auzită?
A.S.: O femeie, dacă intră în politică, trebuie să fie consecventă și să exprime puncte de vedere în care crede cu adevărat și pe care să le susțină cu argumente. Ea trebuie de asemenea să dezvolte un spirit al comunicării care să îi aducă încredere și respect. Să îi aducă respect, atât în propria-i organizație cât și în relația cu opinia publică. Pentru ca vocea unei femei să fie cât mai bine auzită, este nevoie de perseverența persoanei respective dar și de o anumită solidaritate între femeile din politică.
Rep.: Lupta în politică dintre femei. Aţi resimţit acest lucru?
A.S.: Tocmai vă spuneam de nevoia de solidaritate între femeile din politică. Har Domnului, ea este mai mare decât cea dintre barbați. Dincolo de nota de umor, important este ceea ce facem, barbați și femei politicieni, pentru cei care au investit încredere în noi.
Rep.: Care a fost cel mai dificil moment până acum? Când aţi simţit că poate ar fi fost mai bine într-un alt domeniu?
A.S.: Ca și în viață, în politică apar momente dificile. Le am și eu, mai ales atunci când îmi dau seama câte lucruri ar trebui făcute pentru oameni și câte obstacole sunt pentru a le putea face mai repede.
Rep.: Dar cea mai mare provocare?
A.S.: Cea mai mare provocare, de până acum, pentru mine, a fost prima participare la o cursă electorală pe „persoana fizică”, să spun așa, în vara acestui an, la alegerile pentru funcția de primar al Craiovei. Mi-a fost teamă ca nu cumva lipsa mea de experiență politică să genereze un rezultat nesatisfăcător în dreptul ALDE. Din fericire, a fost peste așteptări și am obținut un scor, 12%, lăudat de toată lumea, dar care îmi și crează obligații suplimentare pentru viitor.
Rep.: Un sfat pentru tinerii care vor să facă o carieră politică?
A.S.: Să facă acest pas doar dacă simt că au ceva de spus cu adevărat. Să nu își imagineze că este o plimbare pe un drum ușor, la finalul căruia culegi o mulțime de roade. Îi îndemn să facă pasul către politică pentru că au obligația să aducă noi atitudini și noi mentalități în spațiul public.
Rep.: Să vorbim despre Anişoara Stănculescu în afara carierei politice. Ce îi place Anişoarei Stănculescu să facă atunci când nu face politică?
A.S.: Sunt multe lucruri care îmi plac, în afara politicii. Să citesc o carte bună. Poezia românească îmi place foarte mult. Să merg la un concert. Să stau cu prietenele la o șuetă. Îmi place să înot și să mă plimb.
Rep.: Planuri de viitor, în domeniul politic?
A.S.: Tocmai am fost aleasă președinta organizației ALDE Craiova de către aproape 400 de colegi. Mă obligă enorm acest lucru. În doi ani și jumătate, avem alegeri locale, iar obiectivul meu este să depășim rezultatul din vară. Până atunci, vreau ca proiectul ALDE pentru dezvoltarea accelerată a Craiovei, lansat de mine în campania din vară, să fie îmbunătățit printr-un dialog permanent cu cetățenii și specialiștii orașului. Doar prin fapte putem arăta că inima ALDE bate cu adevărat pentru Craiova!