Cei 27 de elevi care au fost admişi la clasa de învăţământ profesional dual de la Colegiul Tehnic Metalurgic, susţinută de Alro, au semnat, luni, contractele individuale de instruire practică, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul companiei.
Inspectorul şcolar pentru Învăţământ Profesional şi Tehnic, Vera Rachină, a declarat că cei 27 de elevi vor face practică în două ateliere, amenajate chiar într-o hală de producţie. De asemenea, elevii beneficiază şi de o sală de curs modernă.
„Astăzi, au fost semnate, în cadru oficial, contractele individuale de instruire practică pentru elevii de la clasa de învăţământ profesional dual de la Colegiul Tehnic Metalurgic. Alro le-a făcut două ateliere-şcoală, dotate cu utilaje şi instalaţii de care elevii au nevoie, la începutul instruirii. Nu pot ca, din anul I, să-i bage direct în fluxul de producţie. Le-au pus la dispoziţie echipamentul de protecţia muncii, dar şi rechizite. Aşa cum le-au promis, în fiecare zi în care fac practică în Alro, elevii vor primi o masă caldă. Atelierele de practică sunt, de fapt, nişte zone din hala de producţie, separate. Astfel, copiii se simt parte a fabricii. De asemenea, este organizată şi o sală de curs, cu tablă interactivă”, a afirmat Vera Rachină.
Pe lângă masa caldă primită de la Alro, elevii primesc şi o bursă lunară în valoare totală de 400 lei.
„În clasa a IX-a, elevii au cinci săptămâni de instruire practică, comasată, de-a lungul celor 40 de săptămâni de practică. Elevii primesc 200 lei de la stat, iar Alro le mai asigură încă 200 de lei”, a mai declarat Vera Rachină.
Învăţământul profesional dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.