luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Olteanul Paul Stănescu, gazda celei de-a 17 a Conferințe Europene a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului

Vicepremierul Paul Stănescu a luat parte, zilele trecute la cea de-a XVII-a Conferință Europeană a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT), în calitate de reprezentant al României, țară gazdă.

Acesta și-a exprimat dorința ca reuniunea de la București să fie punctul de pornire pentru un ghid de dezvoltare a zonelor funcționale.

Această întâlnire reprezintă în primul rând o recunoaștere a importanței domeniului în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale şi urbane a avut deseori la bază documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT. Rezultatele activităților din Președinția CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care la nivel național a fost inițiat un amplu proces de revizuire și adaptare a legislației din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, astfel încât să răspundem necesităților și tendințelor de dezvoltare economică și socială. Intenția de organizare a celei de a XVII-a reuniune CEMAT a fost promovată și în contextul în care în anul 2019 România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de cooperare în domeniul dezvoltării teritoriale”, a declarat Paul Stănescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tematica propusă pentru sesiunea de la București a conferinței s-a referit la Zonele funcționale – capitalizarea potențialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa.

Este un subiect de actualitate, în concordanță cu obiectivele Consiliului Europei și ale CEMAT și în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfășurate în Grecia, Rusia sau Portugalia. În momentul alegerii acestui subiect s-a ținut cont și de tendințele și provocările actuale pentru dezvoltarea teritorială și obligația asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite prin Agenda 2030″, a adăugat Stănescu.

Potrivit acestuia, pentru atingerea acestui deziderat este foarte importantă colaborarea atât între unitățile administrativ teritoriale, administrație centrală și locală, între public și privat, cât și între diverși operatori privați.

Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone și prezentarea rolului democrației teritoriale în eficientizarea activităților de dezvoltare. Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri, în țările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare într-o societate din ce în ce mai complexă și mai competitivă, ca ei să poată trăi mai bine în localitățile în care aleg să locuiască, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban”, a conchis vicepremierul Stănescu.

Politica