luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Muzeul de Artă Craiova, posibile verificări din partea Corpului de Control al Consiliului Judeţean Dolj

Reprezentanţilor Consiliului Judeţean Dolj le-a fost solicitat, în cadrul şedinţei din 31 octombrie, anul acesta, să efectueze un audit intern la Muzeul de Artă din Craiova. Instituţia este subordonată CJ Dolj şi verificarea ar urma să fie făcută de către cei din Corpul de Control al CJ Dolj. Totul a pornit după ce consilierii liberali, sceptici fiind în privinţa anumitor investiţii din cadrul muzeului, au votat împotriva unui proiect pus în mapa şedinţei din 28 septembrie, anul acesta. Imediat după acea şedinţă liberalul Marian Irinei a făcut o interpelare scrisă, solicitând conducerii instituţiei de cultură o serie de acte privind obiectivele de investiţii aprobate în şedinţa ordinară a CJ Dolj din data de 28 septembrie 2017.

Aceste documente au fost cerute întrucât proiectul de hotărâre cu pricina nu i-a convins pe liberali că merită a fi votat.

Pentru lipsa de transparență, pentru lipsa unei fundamentări clare, grupul de consilieri PNL a votat împotriva acestui proiect de hotărâre și se pare că suspiciunile noastre cu privire la întocmirea documentelor ce însoțeau proiectul de hotărâre (raportul, motivarea, fundamentarea proiectului) s-au dovedit a fi reale”, a precizat consilierul judeţean din partea PNL, Marian Irinei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studii de fezabilitate de zeci de mii de lei

Investiţiile aprobate de către majoritatea consilierilor judeţeni se referă la un corp nou pentru depozitarea patrimoniului cultural, atelier de restaurare și investigare, spații expoziționale pentru colecții de artă contemporană, suma alocată iniţial pentru SF+PT fiind suplimentată cu 120.000 de lei; sistem de iluminat muzeal interior, valoarea studiului de fezabilitate fiind de 11.000 de lei; un sistem de climatizare, pentru al cărui studiu de fezabilitate se impune suma de 40.000 de lei; împrejmuirea terenului strada Romul și parțial strada Unirii, cu studiu de fezabilitate în valoare de 40.000 de lei, şi un luminator –realizare măsuri protecție incendiu la Muzeul de Artă din Craiova al cărui studiu de fezabilitate costă 22.000 de lei.

Neconformităţi

În ceea ce priveşte documentele cerute de către consilierul liberal, pentru fiecare proiect de investiţie în parte, acestea sunt nota conceptuală şi tema de proiectare, acte obligatoriu de întocmit conform legii. Reprezentanţii Muzeului de Artă au oferit răspuns parţial, doar pentru o parte dintre obiective fiind puse la dispoziţie acele acte cerute de Irinei.

Am primit un răspuns parţial. Uitându-mă pe ele am şi observat anumite lucruri. În primul rând, acestea nu respectă prevederile legale; nu conțin defalcat, estimative de preț, pentru fiecare lucrare în parte; temele de proiectare sunt întocmite și semnate de către un angajat al instituției, fără expertiză în domeniu. Persoana respectivă este încadrată pe funcția de șef compartiment Situații de Urgență, iar ca și profesie este inginer mecanic; în temele de proiectare, la rubrica investitor, Ordonator principal de credite este trecut: Președintele Consiliului Județean, iar dacă veți consulta Anexele cadrul din lege, acestea trebuie semnate de către Investitor/Ordonator, ori ele nu sunt însuşite de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj”, a explicat consilierul judeţean liberal.

Semne de întrebare

La ora actuală, consilierii judeţeni din partea PNL aşteaptă lămuriri cu privire la situaţia relatată.

În cazul acesta, am trei situații ipotetice: În opinia mea, aceste teme de proiectare şi note conceptuale au fost făcute după interpelarea scrisă facută de mine și n-au îndrăznit să meargă la președinte să le semneze, ieșind în evidență în felul acesta că nu au respectat legea și nu au întocmit la timp documentele necesare conform legii; au considerat că nu e important și efectiv au scos această rubrică, deși ea este obligatorie, conform anexei prezentată în H.G. 907/2016, fie s-au dus la președinte și n-a vrut să-și asume așa ceva, repet, ele în opinia mea fiind făcute după interpelarea scrisă facută de mine”, a mai spus Irinei.

Toate documentele au fost făcute în luna august

Potrivit consilierului judeţean Irinei, toate documentele pe care le-a primit sunt datate cu luna august, „scrise cu același pix, același scris, deși sunt în zile diferite”, după cum susţine acesta. Pentru obiectul de investiţii „Desființare corp clădire existent în strada M. Kogălniceanu nr. 20A Craiova” urmează a se trimite un răspuns, conform informării reprezentanţilor muzeului.

Directorul muzeului nu a putut fi contactat

Rămâne de văzut dacă preşedintele CJ Dolj va dispune un control la instituţia de cultură subordonată şi dacă vor fi depistate probleme. Până la închiderea ediţiei, directorului Muzeului de Artă, Emilian Ştefârţă, nu a putut fi contactat pentru a i se lua un punct de vedere cu privire la cele relatate. Menţionăm că acesta nici nu a fost prezent la Şedinţa de Consiliu Judeţean Dolj, de marţi.

Politica