Sentință definitivă pentru militarul craiovean care și-a incendiat concubina: 13 ani și 6 luni de detenție

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

 

Militarul din Craiova, acuzat că și-a incendiat iubita după o ceartă, femeia decedând la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, pe 3 martie a.c., a fost condamnat definitiv la 13 ani și 6 luni de închisoare, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Asta după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Curtea Militară de Apel București a respins atât apelul său, cât și pe cel al Parchetului și al părților civile.

Reamintim că, procurori militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara anunțau că au dispus în cursul zilei de 3 martie 2017, prin ordonanţă, „punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL (caporal – angajat într-o unitate militară din Craiova), sub aspectul săvârșirii infracţiunii de omor calificat. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: La data de 24 februarie 2017, pe fondul unui conflict între inculpat şi concubina sa, acesta a stropit cu alcool sanitar victima, apoi, cu ajutorul unui spray și a unei brichete, i-a dat foc. Victima a suferit o serie de leziuni, prezentându-se împreună cu agresorul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a fost internată, iar astăzi (n.r. – 3 martie a.c.) aceasta a decedat. Din constatările medicale preliminare din data de 24 februarie 2017 a reieșit că victima a prezentat leziuni ce s-au produs prin acţiunea flăcării şi i-au pus în primejdie viaţa”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. O zi mai târziu, pe 4 martie a.c., caporalul Truță a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Militar Timișoara, luându-se față de el măsura arestării preventive pentru 30 de zile, măsură prelungită ulterior de instanță. Pe 26 aprilie a.c., la Tribunalul Militar Timişoara, s-a înregistrat dosarul în care procurorii militari au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a caporalului Ştefan Daniel Truţă pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Cauza a fost analizată în camera preliminară, iar în data de 25 mai a.c., s-a dispus începerea procesului, după ce au fost respinse ca neîntemeiate excepţia şi cererea formulate de caporalul Truţă Ştefan Daniel, prin apărătorul ales, fiind constatată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriu.

Caporalul şi-a recunoscut faptele și a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, însă judecătorii Tribunalului Militar Timișoara nu au admis cererea. I-au schimbat, însă, încadrarea faptei, din omor, în lovituri cauzatoare de moarte și l-au condamnat la 13 ani și 6 luni de închisoare:  „Condamnă pe inculpatul cap. clasa a III-a TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL la pedeapsa de 13 (treisprezece) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prev. de art.195 rap. la art.194 alin.1 lit. b) şi e) C.pen. cu aplic. art.77 alin.1 lit.b) teza I C.pen. În baza art.67 alin.1 şi art.69 alin.1 şi 2 C.pen. aplică inculpatului cap. clasa a III-a TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a) – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; lit.b) – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; lit.d) – dreptul de a alege; lit.e) – drepturile părinteşti; lit.f) – dreptul de a fi tutore sau curator; şi lit.h) C.pen. – dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei închisorii, dupăgraţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate şi pedeapsa complementară a degradării militare, respectiv pierderea gradului şi a dreptului de a purta uniformă militară de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art.65 C.pen. interzice inculpatului cap. clasa a III-a TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL drepturile prev. de art.66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) C.pen. cu titlu de pedeapsăaccesorie, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principalăprivativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art.399 alin.1 C.pr.pen. menţine măsura arestării preventive a inculpatului cap. clasa a III-a TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL”, se arată în hotărârea instanței.

Bărbatul a formulat apel, iar joi, 26 octombrie a.c., Curtea Militară de Apel București a respins atât apelul său, cât și pe cel al Parchetului Militar Timișoara și al rudelor victimei, menținând sentința de pe fond: „Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, inculpatul cap. clasa a III a Truţă Ştefan Daniel şi părţile civile Cheran Ion, Cheran Gabriel Valentin şi Cheran Valerică împotriva sentinţei nr.25 din 8.08.2017 a Tribunalului Militar Timişoara. În baza art.422 teza finală C.pr.pen. deduce din pedeapsă perioada reţinerii şi arestului preventiv de la 8.08.2017 până la zi. Conform art.275 alin.(2) C.pr.pen. obligă pe apelantul inculpat şi pe cele trei apelante părţi civile la câte 100 (unasută) lei cheltuieli judiciare statului. Potrivit art.275 alin.(6) C.pr.pen. cheltuielile privind avocatul din oficiu – onorariul avocaţial în sumă de 260 (douăsuteşaizei) lei rămân în sarcina statului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului parchetului militar rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi 26.10.2017”, se arată în hotărârea instanței.

Între timp a mai fost condamnat la 1 an și 7 luni de închisoare cu executare și pentru că a condus mașina băut (a dus-o la spital pe femeia căreia îi dăduse foc), și această cauză fiind în faza apelului, la aceeași instanță.

Distribuie acest articol