Până la punerea în aplicare a proiectului privind Sistemul de management integrat al deşeurilor, în Dolj, gestionarea gunoiului continuă să fie o mare problemă a judeţului. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, punctul nevralgic fiind localităţile din mediul rural.
Potrivit reprezentanţilor APM Dolj, se resimte, la nivel de judeţ, lipsa unui sistem de colectare a gunoiului din satele Doljului. De asemenea, probleme sunt şi la capitolul colectării selective a deşeurilor şi, mai mult, în Dolj nu există nici până la această dată instalaţii pentru tratarea gunoiului biodegradabil.
Staţie modernă la Goicea, nefuncţională din cauza lipsei operatorului
Teoretic, judeţul dispune de o staţie de transfer şi sortare a gunoiului, la Goicea, construită prin programul Phare CES, dar aceasta nu funcţionează din lipsa unui operator.
„Actualul sistem de gestionare a deşeurilor prezintă numeroase deficienţe atât în ceea ce priveşte colectarea şi transportul deşeurilor cât şi în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor municipale. Principalele deficienţe ale sistemului sunt: în mediul rural, numărul locuitorilor care beneficiază de servicii de salubrizare este foarte scăzut ceea ce duce la o gestionare necorespunzătoare a deşeurilor menajere generate; deşeurile sunt colectate în principal în amestec şi în totalitate depozitate; colectarea separată este implementată la o scară foarte mică; la nivelul judeţului nu există instalaţii pentru tratarea deşeurilor biodegradabile, întreaga cantitate fiind depozitată; există o singură staţie de transfer şi sortare, la Goicea, construită prin programul Phare CES, în prezent staţia nu funcţionează, urmând a începe operarea după selectarea unui operator”, au menţionat reprezentanţii APM Dolj.