Omul de afaceri Marian Florescu a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, decizia luată de Tribunalul Olt nefiind definitivă.
Marian Florescu a fost găsit vinovat de faptul că, în calitate de administrator al SC Business New Era Creativ SRL şi al SC Alinmar Construct SRL, în perioada 2006 – 2015 a înregistrat în evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale cheltuieli care aveau la bază operaţiuni fictive. Prin această manevră, afaceristul slătinean a urmărit reducerea bazei impozabile, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de peste 3.174.918 lei (peste 31 de miliarde de lei vechi). Pe parcursul cercetării penale, inculpatul a achitat jumătate din prejudiciul infracţional, respectiv 1.560.000 de lei.
Totodată, instanţa a decis să-i suspende lui Florescu, timp de cinci ani după executarea pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de comerciant, asociat, administrator al unei societăţi comerciale.
De asemenea, Marian Florescu a rămas sub control judiciar, Tribunalul Olt luând decizia să menţină măsura preventivă.
În plus, omul de afaceri trebuie să plătească suma de 991.863,29 lei, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Business New Era Creativ SRL ( fostă SC MARSILVA COM SRL), reprezentând prejudiciul nerecuperat, dar şi obligaţiile fiscale neachitate. Inculpatul trebuie să mai achite şi suma de 33.681 lei, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Alinmar Construct SRL, reprezentând tot prejudiciu nerecuperat.
Totodată, Tribunalul Olt a luat măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Florescu Marian a sumei de 116.128 lei „dobândită din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală reprezentând diferenţa dintre suma solicitată de partea civilă pentru actele materiale din procesul verbal nr. 180269 /2015 ( 790. 996 lei) şi prejudiciul cauzat prin acestea ( 907. 124 lei)”.
În plus, instanţa a dispus ca inculpatul să nu fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar dacă a fost ales va fi decăzut din drepturi.
Sentinţa Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Craiova.