luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Centrul Craiovei, împânzit de sute de meşteri populari

Acest târg este, dincolo de latura comercială, modalitatea prin care noi ne întâlnim şi povestim ce am realizat, ce am făcut un an întreg”

Peste o sută de meşteri populari din întreaga ţară au adus în faţa craiovenilor produse lucrate de mâinile lor. Aceasta, cu ocazia celei de-a 40-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, care s-a desfăşurat, în perioada 27 – 29 octombrie în Piaţa Mihai Viteazul.

Ceramica, împletiturile din lână ori nuiele, costumele populare, picturile în ulei sau culori de apă şi produsele alimentare tradiţionale, toate acestea i-au bucurat pe doljeni, timp de trei zile. Din program nu au lipsit nici recitalurile ansamblurilor folclorice şi ale artiştilor populari din comune doljene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De 17 ani străbate sute de kilometri, până la Craiova, pentru a povesti cu prietenii, meşteri populari la rândul lor, ce a făcut în timpul anului. Este vorba despre Vasile Borodi, meşter din Maramureş care i-a încântat pe doljeni cu clopuri tradiţionale, papuci de casă şi trăistuţe din lână.

mesteri-populari-1

Sunt singurul meşter din Maramureş care a venit la Craiova. Nu mai este nimeni, din judeţul meu, la acest târg. Vin de 17 ani aici şi nu voi renunţa, indiferent de cum vor merge vânzările. Nu aş putea rata întâlnirea cu prietenii mei din alte judeţe. Acest târg este, dincolo de latura comercială, modalitatea prin care noi ne întâlnim şi povestim ce am realizat, ce am făcut un an întreg. Am adus craivenilor clopuri tradiţionale, papuci de casă din lână şi trăistuci, cum le numim noi în Maramureş. Au şi mers vânzările, pentru mine cel puţin. Fac de 30 de ani acest lucru şi de când sunt pensionar este mai uşor pentru că pot dedica acestei îndeletniciri mult mai mult timp”, a povestit Vasile Borodi, meşter popular din judeţul Maramureş.

Carpete şi covoare din lână aduse din Măldăreşti

Nici carpetele sau covoarele din lână, lucrate de Maria Neamţu din judeţul Vâlcea nu aveau cum să nu-i atragă pe craioveni.

mesteri-populari-6

Fac de la mici carpete la covoare de mari dimensiuni. Sunt din Vâlcea. Totul este lucrat cu ghergheful. Este minutat să dai viaţă firelor de lână, munca fiind una titanică. Eu mă ocup de tot. Spăl materia primă, adică lâna, o vopsesc, curăţ totul până la cel mai mic detaliu pentru a nu avea surprize neplăcute cât trec efectiv la treabă. Preşurile sunt cuprinse între 25 şi 3.500 de lei. Sunt mulţumită de vânzarea de la Craiova şi am primit chiar şi o comadă pentru un covor de 3.000 de lei. Covorul va ajunge în Canada. Încerc să transmit această îndeletnicire, dar fetele nu mai au răbdare. Pe mine mă mai ajută băieţii, la urzit şi se mai implică şi fiica mea”, a spus Maria Neamţu din Măldăreşti, judeţul Vâlcea.

Pictură pe linguri şi tablouri digitale

Tablouri de mici dimensiuni, pe scoarţă de copac, şi lingurile viu colorate au fost printre cele mai căutate obiecte ale pictorului Cristian Boldea din Craiova.

mesteri-populari-3

Particip la acest târg cu creaţiile mele. Am tablouri şi diverse obiecte pictate în ulei sau culori de apă. Noutăţile sunt lingurile pictate şi tablouaşele pictate digital. Pictez şi pe scoarţă de copac, preţul unui astfel de obiect pornind de la şase lei. Nu pot cere mult, deşi muncă este la fiecare obiect, pentru că nu aş avea clienţi”, a menţionat Cristian Boldea, inginer de profesie şi pictor în timpul liber.

Fulgi de nea şi păpuşi lucrate din foaie de porumb

Printre meşterii populari de la Craiova s-au aflat şi tineri. Corina Matei are 23 de ani şi le-a adus craiovenilor articole confecţionate din foi de porumb. Păpuşi, fulgi de nea sau magneţi pentru frigider, toate obiectele şi-au găsit repede clienţi.

mesteri-populari-3-1

Dacă îţi place ceea ce faci nu resimţi munca, efortul depus. Am descoperit această pasiune din timpul liceului. Bunicii mei făceau covoraşe din foaie de porumb. M-am gândit că pot confecţiona şi alte obiecte şi iată că am reuşit. De trei ani de zile mă ocup serios de acest lucru. Eu mă ocup de cules, de vopsit, pentru că dau şi pete de culoare acolo unde este cazul, şi de promovat. Particip la târguri şi am şi o pagină de socializare unde îmi prezint creaţiile. Preţurile sunt cuprinse între trei şi 25 de lei. Sunt mulţumită de ceea ce am găsit la Craiova şi mai ales de faptul că păpuşile mele şi celelalte obiecte au fost apreciate”, a spus Corina din Drăgăşani, Vâlcea.

mesteri-populari-8

Sute de produse tradiţionale

Târgul Meşterilor Populari este organizat, anual, de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, având sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj.

Craiovenii au găsit la vânzare, de vineri până duminică, costume populare, vase din ceramică, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe şi cergi ţărăneşti, împletituri din pănuşe, coşuri de nuiele, mobilier, obiecte din metal şi materiale preţioase şi produse alimentare tradiţionale, dulciuri, miere sau produse apicole.

Muzică populară şi premii pentru meşterii populari

Atmosfera a fost întreţinută de artişti din comunele doljene: Ansamblul Folcloric „Marin Chisăr” din Goicea, Ansamblul Folcloric „Ion Șerban” din Işalniţa, rapsozii populari Relu Mirea şi Marius Gheorghe, Ansamblul „Trandafirul” al Casei de Cultură și Clubului Copiiilor din Dăbuleni, Ansamblul „Muguraşul” din Leşile – Șimnicu de Sus, rapsodul popular Viorel Rădoi, Ansamblul „Altiţa” al Căminului Cultural Maglavit, Ansamblul Folcloric „Hora Desnăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca, rapsodul popular Valentina Simion. În cadrul festivităţii au fost acordate premii pentru meşterii populari participanţi, pe două secţiuni: Adulţi/Copii şi Tineret, Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, în valoare de 3.000 lei, şi premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova, în valoare de 1.000 lei.

Politica