luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

70 ani de învăţământ universitar în Craiova

Universitatea din Craiova a marcat, vineri, împlinirea a 70 de ani de la înființare, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, printr-un moment festiv la care au luat parte cadrele şi studenţii instituţiei de învăţământ superior, reprezentanţi de seamă ai mediului academic românesc, oficialităţi centrale, dar şi locale.

23022094_1705183759492403_2077371464_n

Înfiinţată în 1947, prin Decret semnat de Majestatea Sa Mihai I, Regele României, Universitatea din Craiova este astăzi, după 70 ani, cel mai important centru universitar din sud-vestul ţării. Împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior a fost marcată, vineri, printr-un moment festiv, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Universitatea din Craiova face parte din familia acelor universităţi apărute din resortul imediat. Era nevoie de învăţământ superior în Oltenia, de programe de studiu care să se adreseze problemelor din această zonă. Mesajul transmis anul acesta prin evenimentele pe care le-am creat a fost o invitaţie pentru întreaga comunitate. Vă invităm să fiţi alături de universitate, de studenţii săi, de profesorii săi, de proiectele sale. Sunt şapte decenii de acumulări, şapte decenii în care Universitatea din Craiova a devenit un atu regional, simbol al acestei părţi de lume”, a afirmat, în discurul său, rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Margareta, custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj de susţinere şi de încurajare a comunităţii academice craiovene din partea Regelului Mihai I.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care anterior participase la o întâlnire la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în cadrul căreia au fost abordate teme de actualitate din învăţământ, a acordat Universităţii placheta şi diploma aniversară „Dimitrie Gusti”, declarând: “Consider că această instituţie de învăţământ superior este un reper al învăţământului universitar din sud-vestul României. (…) Domnule rector, vă invit să contaţi în continuare pe sprijinul echipei de specialişti ai ministerului şi vă asigur că vom depune, alături de dumneavoastră, eforturi ca învăţământul superior din România să ofere absolvenţi bine pregătiţi, capabili să facă faţă rigorilor de pe piaţa muncii”.

Parlamentul României a fost reprezentat, la momentul festiv, de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

Aşa cum spuneam şi la deschiderea acestui an universitar, sunt mândru că sunt absolventul unei astfel de universităţi care nu s-a abătut de la principiile şi de la misiunea sa: generarea şi transferul de cunoştinţe către societate, prin cercetare ştiinţifică avansată şi educaţie. Într-o societate românească într-o continuă schimbare, învăţământul superior are misiunea de a forma resursa instituţională indispensabilă economiei şi societăţii româneşti pentru construirea unei societăţi bazate pe cunoaştere şi realizarea obiectivelor de redefinire a fundamentelor competitivităţii. Dacă în ultimii ani învăţământul românesc a înţeles că este nevoie de o corelare a ofertei educaţionale cu piaţa muncii din România sunt covins că şi politicul a conştientizat că nu putem avea o societate modernă, adaptată nevoilor actuale, fără o finanţare adecvată”, a spus senatorul.

Despre devotament şi dedicare a vorbit celor prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Celebrarea a 70 de ani de învățământ superior în Bănie ne oferă prilejul de a vorbi deschis despre excelență în educație, despre devotament și dedicare, dar și despre un parcurs academic remarcabil, care a purtat Universitatea din Craiova, peste obstacole și neajunsuri, către recunoașterea internațională.

Este momentul să ne amintim eforturile însemnate și stăruințele de care a fost nevoie pentru ca un vis frumos și o dorință arzătoare, consfințită acum 88 de ani prin votul craiovenilor reuniți la Palatul Administrativ, să devină realitate în anul 1947, dar și de cele care au urmat, pentru a transforma tânăra universitate în instituția reputată de astăzi.

Șapte decenii pot părea o perioadă scurtă, dacă ne uităm la transformările profunde pe care le-a parcurs Universitatea din Craiova – de la structura care, din cauza dificultăților, își începea activitatea cu o singură facultate la cea care, în prezent, oferă aproximativ 200 de programe pentru studii de licență și master și o bogată gamă de specializări doctorale, confirmându-și vocația europeană”, a declarat Ion Prioteasa, felicitând conducerea instituţiei şi corpul profesoral.

Prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a declarat că acest an are o triplă semnificaţie pentru el.

Anul 2017 a avut trei semnificaţii: 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova, 40 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Mecanică şi 30 de ani de când eu am absolvit”, a spus prefectul transmiţând “întregii comunităţi academice sincere şi meritate felicitări pentru performanţele ştiinţifice şi educaţionale atinse, însoţite de urarea de a persevera această lăudabilă tradiţie”.

Un mesaj de apreciere pentru cei care au contribuit la evoluţia instituţiei a transmis şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, adăugând: “Universitatea din Craiova a devenit cel mai important furnizor de resurse umane calificate pentru tot ceea ce înseamnă instituții publice sau companii private ale municipiului nostru și nu numai. Prin strădania comună a membrilor comunităţii sale academice. (…) Sunt convins că mulți dintre liceenii premiați de Primăria Craiova au devenit studenții de elită ai Universității, cetățeni cu care ne mândrim. De asemenea, parteneriatele dezvoltate, în ultimii ani, de autoritățile locale și comunitatea academică demonstrează disponibilitatea totală și implicarea Primăriei Craiova în proiecte ce sprijină tinerii preocupați de performanță, proiecte ce au ca scop final emanciparea orașului și a comunității noastre. Întărim, și cu această solemnă ocazie, dorința Municipalității de a continua și dezvolta parteneriatele dintre instituțiile noastre, atât cele care contribuie la adaptarea ofertei educaționale cu piața muncii, dar și cele care implică latura educațională și studiile de cercetare”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, a afirmat că îl „încearcă sentimente profunde legate de această instuţie” pe care a absolvit-o în urmă cu 20 de ani.

Este un moment care ne reuneşte pe toţi sub aceeaşi idee, aceea a învăţământului de cel mai înalt nivel, a celebrării Universităţii din Craiova, a oamenilor care au clădit-o şi au făcut din ea ceea ce reprezintă astăzi: un bastion al învăţământului superior românesc. (…) Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Universitatea din Craiova este una de tradiţie şi notorietate, debutând la începutul anilor ’90 şi continuând la un nivel consistent până astăzi, consistând într-o multitudine de parteneriate şi acţiuni comune”, a spus el.

Tot vineri, a fost lansată ultima Monografie a Universităţii din Craiova. Unul dintre coordonatorii lucrării, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu a precizat că la această monografie au contribuit 24 de autori care și-au pus semnătura, dar şi alte zeci de persoane care au contribuit la realizarea unei baze documentare fără precedent.

Politica