Exponate din domeniul aviației, cel al producției de tractoare și mașini agricole sau piese care să amintească despre fabrica de automobile, toate acestea ar urma să fie expuse într-un Muzeu al Craiovei. Clădiri cu această destinație există în municipiu, partea mai dificilă fiind, după cum a anunțat primarul Mihail Genoiu, cea legată de găsirea exponatelor necesare.
În Craiova ar trebui înființat un muzeu care să transmită generațiilor viitoare informații despre activitatea industrială a municipiului. Aceasta a fost propunerea consilierului liberal Marinel Florescu, în cadrul Ședinței de Consiliu Local, de joi.
„Propunem Primăriei Craiova să găsească o clădire cu un spațiu adecvat unde să putem înființa un muzeu al industriei craiovene. Să avem, în Craiova, un Muzeu al Industriei Craiovei, chiar așa să se numească. Municipiul nostru a fost un mare oraș industrial. Este vorba despre o perioadă de 20, 30 de ani în care aici s-au făcut avioane, tractoare, o gamă largă de mașini agricole, automobile, de la primul Oltcit, la ultimul model de Ford și tocmai de aceea este păcat ca de toate acestea să nu afle și generațiile viitoare. Ar fi foarte bine ca în Craiova să avem un asemenea muzeu”, a precizat Florescu.
„Deja ne-am lovit de o problemă, aceea de a găsi exponate”
În replică, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a menționat că urmează ca patru clădiri de patrimoniu să fie reabilitate cu fonduri europene, spațiile respective având o destinație precisă: muzeu. Legat de înființarea unui muzeu industrial, autoritățile municipale au un astfel de proiect, marea problemă de care s-au și lovit deja fiind exponatele, după cum a anunțat Genoiu.
„Avem, în Craiova, patru clădiri de patrimoniu care vor fi restaurate cu fonduri europene. Destinația acestora va fi, clar, cea de muzeu și unul dintre muzee va fi Muzeul Craiovei. Acesta va fi împărțit pe secțiuni, printre care și cea industrială. Aici cerem ajutor pentru că deja ne-am lovit de o problemă, aceea de a găsi exponate. Instituțiile, și vorbesc aici de cele care dețin anumite obiecte, nu vor să renunțe la ele, așa că ne rămâne să discutăm cu fostele întreprinderi de stat să vedem dacă sunt de acord să ne doneze exponate. Nu este chiar foarte simplu să facem rost de astfel de obiecte”, a explicat Genoiu.