Cei trei componenţi ai echipei de scafandri a ISU Olt au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă concluziile după primul sezon de intervenţii, în cele nouă misiuni de căutare-salvare desfăşurate contând pregătirea spartană pe care au desfăşurat-o alături scafandri de la SIAS, trupele speciale sau Ministerul Apărării Naţionale.
La conferinţa de presă au participat inspectorul şef al ISU Olt, locotenent-colonel Adrian Tănase, purtătorul de cuvânt al inspectoratului, plutonierul major Alin Băsăşteanu şi componenţii echipei de scafandri: plutonier adjutant Sandu Barcan, plutonier major Marius Costea şi plutonier major Emil Ungureanu.
Scafandrii olteni au desfăşurat o pregătire mai mult decât spartană, alături de profesionişti din forţele de intervenţie ale Ministerelor de Interne şi Apărării. Alţi trei scafandri sunt, în prezent, la pregătire pentru a completa echipa.
„Pot spune că au avut un ghinion, cu ghilimelele de rigoare, lucru care cu siguranţă i-a pregătit foarte bine. În seria lor au fost mai mulţi scafandri de luptă, atât de la SIAS, de la trupele speciale, cât şi de la Ministerul Apărării Naţionale. Atunci, pregătirea s-a făcut ca pentru scafandrii de luptă, au avut un antrenament spartan în adevăratul sens al cuvântului. Din discuţiile purtate cu colegii mei, care sunt acum la pregătire, în prezent este formată o grupă strict pentru IGSU, adică sunt numai scafandri pompieri”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu.
În ceea ce privește intervențiile echipei de scafandri, din luna februarie și până în prezent, ei au desfășurat nouă misiuni de căutare-salvare, trei dintre acestea fiind executate cu sprijinul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Dolj și Vâlcea.
Scafandrii au ţinut să-i avertizeze pe cei care, în timpul sezonului estival, se aventurează în largul mării sau în râurile curgătoare şi lacuri. Ei recomandă zonele de agrement special amenajate, adăugând că „majoritatea persoanelor nu mor înecate, mor panicate”.
„Dacă vor să facă înot, să meargă în zone special amenajate, la bazin, la ştrand cum este vara la noi, nu în râul Olt. Oricât de bun înotător ai fi se poate, Doamne fereşte, să se întâmple ceva. Dacă nu ai pregătire, te aventurezi, iar din cauza unui cârcel poţi intra în panică şi să nu mai ştii ce să faci. Majoritatea persoanelor nu mor înecate, mor panicate. Intră în panică, fac valuri şi se îneacă”, a declarat plutonierul major Marius Costea.
„Apa este un mediu ostil, nu este un mediu prietenos!”, avertizează scafandrii olteni.
„Anul viitor, pentru că o să fie şi mai mulţi scafandri, vrem să facem nişte simulări. Practic, să mergem la bazin şi să facem nişte filmuleţe, pe care să le postăm pe Facebook, prin care oamenii să înţeleagă mai exact ce se întâmplă în momentul în care se îneacă. Apoi, cum pot să acorde primul ajutor în astfel de situaţii. Eu am vorbit cu colegii din echipa de scafandri şi anul acesta, au fost şi foarte multe misiuni, sunt şi perioadele de concediu, au fost şi misiunile de la mare, dar este foarte important pentru cetăţeni să înţeleagă pericolul la care se expun. Este şi expresia pe care unul din scafandrii o foloseşte: «Apa este un mediu ostil, nu este un mediu prietenos!»”, a mai declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu.