Județul Gorj se va confrunta în viitorul nu foarte îndepărtat cu o lipsă acută a forței de muncă specializate. Angajatorii caută muncitori calificați și pentru că în rândul gorjenilor nu au sorți de izbândă au fost nevoiți să aducă oameni din alte zone ale țării. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a readus în atenția Inspectoratului Școlar Județean Gorj și a autorităților locale importanța conceperii unui plan de dezvoltare a școlilor de arte și meserii.
Șeful județului Gorj consideră că și părinții elevilor au un cuvânt de spus în acest sens. Tinerii ar putea fi atrași către clasele de meserii prin garantarea angajării după finalizarea studiilor, după cum a spus Cosmin Popescu.
„În județ o să apară probleme cu forța de muncă specializată mai ales în domenii cheie. De exemplu, la mare căutare sunt sudorii și lăcătușii mecanici, angajatorii plângându-se că nu găsesc persoane calificate. Vom discuta cu primăriile, cu marile companii și cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj pentru a realiza un plan prin care să asigurăm dezvoltarea școlilor de arte și meserii. Trebuie făcută campanie și în rândul părinților. Este important ca dumnealor să conștientizeze că ar trebui ca elevii să fie pregătiți pentru ce se caută pe piața muncii și să își împingă copiii către aceste domenii, către aceste meserii. Ar mai trebui ca celor care aleg școlile de arte și meserii să le fie asigurat locul de muncă după finalizarea studiilor. Trebuie făcut ceva în această direcție pentru că lucrurile nu au un curs firesc”, a declarat președintele CJ Gorj.
În prezent, Complexul Energetic Oltenia a intrat într-un astfel de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, pe clase de sudori şi lăcătuşi mecanici. Elevii vor face practica la Complexul Energetic Oltenia, cei mai buni dintre aceștia fiind angajați pe post. Este cunoscut faptul că, la ora actuală, CEO se confruntă cu un deficit de personal pe anumite meserii, acesta fiind unul dintre motivele acceptării parteneriatului.