Un poliţist din Vâlcea şi doi pădurari sunt acuzaţi de corupţie şi infracţiuni la regimul silvic. Aceştia au fost vizaţi de percheziţiile efectuate joi de ofiţerii de poliţie judiciară de la D.G.A.
Joi, ofițeri de poliție judiciară din cadrul a 9 servicii județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție (Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Prahova și Brașov) și Structura Centrală, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au efectuat 18 percheziții domiciliare pe raza județului Vâlcea, din care 3 la instituții publice, iar 15 la locuințe ale unor persoane fizice.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că inculpatul M.A.D., în perioada august-octombrie 2017, s-a ocupat de tăierea fără drept și sustragerea de material lemnos pentru foc din fondurile forestiere de pe raza unei comune din jud. Vâlcea, comercializând materialul lemnos astfel obținut pe raza altor comune și orașe din același județ. În această activitate, M.A.D. a fost sprijinit de pădurarii G.C.L. și G.Ghe., care nu s-au sesizat cu privire la faptele acestuia și chiar îi indicau zonele din care să taie și să sustragă materialul lemnos pentru ca faptele să nu poată fi identificate de organele silvice de control. De asemenea, agentul de poliție G.G. l-a sprijinit în activitate pe M.A.D. prin faptul că îi căuta clienți pentru comercializarea materialului lemnos sustras și nu s-a sesizat cu privire la faptele acestuia, iar în schimb a pretins și a primit suma de 400 lei/transport (autoutilitară/ trepied) material lemnos.Agentul de poliție T.D.L., deși a luat la cunoștință de faptele lui M.A.D., nu s-a sesizat și nu a luat măsuri față de acesta, furnizând, totodată, informații inculpatului cu privire la traseele pe care să transporte materialul lemnos pentru evitarea depistării sale.La data de 29.09.2017, pe timp de noapte, agentul de poliție G.G., însoțit de o altă persoană, folosind o pușcă împrumutată de la un vânător, deși nu are permis și nici autorizație de vânătoare, a participat la o astfel de activitate. De asemenea, s-a mai stabilit faptul că la data de 14/15.10.2017, agenții de poliție G.G. și T.D.L., însoțiți de alte persoane, deși nu dețineau permis și nici autorizație de vânătoare, cu ajutorul unor dispozitive de iluminare pe timp de noapte, au vânat un mistreț în valoare de 1500 euro, iar carnea au împărțit-o ulterior între ei”, arată D.G.A.
Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a acestor persoane, cât și cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor.
„Analizând probatoriul administrat în cauză, procurorul de caz a dispus: reținerea pentru o perioadă de 24 ore a suspectului G.G. pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, complicitate la furt de arbori de pe terenurile cu vegetație forestieră și două infracțiuni debraconaj cinegetic; punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile față de inculpatul T.D.L. pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, favorizarea infractorului și braconaj cinegetic; punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile față de inculpații G.Ghe. și G.C.L., pădurari, pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, complicitate la tăiere fără drept și complicitate la furt de arbori de pe terenurile cu vegetație forestieră; punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile față de inculpatul M.A.D., fără ocupație, pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de dare de mită, tăiere fără drept și furt de arbori de pe terenurile cu vegetație forestieră”, mai arată D.G.A.