luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Micuți „adoptați” de polițiști. Povestea fraților Ghiță

„La sfârşitul lunii august a acestui an i-am cunoscut pe fraţii Ghiţă, din comuna Făureşti, judeţul Vâlcea, prin prisma meseriei, mai exact, în urma dispariţiei de la domiciliu a micuţei Silvia”… aşa începe povestea fraţilor Ghiţă… începe cu iniţiativa colegei noastre, Nicoleta Viorel, ofiţer de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, de a schimba soarta grea a 5 fraţi… o poveste de caritate, de bunătate, dăruire şi voluntariat.
În luna august, o femeie, de 39 de ani, a solicitat sprijinul poliţiştilor de la Postul de Poliţie Făureşti, din judeţul Vâlcea, să-i găsească şi să-i aducă acasă fetiţa, de 14 ani. Cea mică plecase cu două zile înainte. Poliţiştii au întrebat-o pe femeie de ce aşa târziu a anunţat dispariţia. Mama a dat un răspuns halucinant, susţinând că… ,,a crezut că este închis la poliţie”.
Poliţiştii au început să o caute pe micuţă, iar în aceeaşi zi, cu sprijinul pompierilor şi al jandarmilor, au găsit-o… într-o altă comună, dintr-un alt judeţ. Silvia ne-a povestit că a făcut acest gest, pentru că voia să ajungă la fosta casa părintească, în localitatea Pleşoi, din judeţul Olt. Pe drum s-a rătăcit. A fost găsită de o fată, Claudia, care a invitat-o să locuiască la ea acasă. Pentru a scăpa de traiul greu de acasă, minora a hotărât să rămână împreună cu Claudia.

pol-3
Poliţiştii au discutat cu sora mai mare a micuţei, Andreea… Colega noastră, Nicoleta Viorel, și-a amintit, în urmă cu un an, că şi ea a plecat de acasă, tot pentru a scăpa de greutăţi, dorind să ajungă tot la casa părintească din judeţul Olt, pentru a se gospodări singură.
Povestea lor tristă a început în urmă cu cinci ani. Fetele, împreună cu alţi 3 frăţiori (un băiat şi două fetiţe), au rămas orfani de tată și cu o mamă cu probleme de sănătate, care a hotărât să abandoneze casa din Pleşoiu şi să se mute cu bunica şi concubinul acesteia, într-un sat din judeţul Vâlcea, într-o casă din lemn, cu două camere.
Condiţiile grele de trai şi faptul că muncea cu ziua nu au împiedicat-o pe Andreea să absolve clasa a IX -a cu media 8,90.
Andreea este un copil maturizat prea devreme, pe umerii căruia apasă greutăţile vieţii, responsabilitatea fraţilor săi, de care se ocupă în ceea ce priveşte pregătirea lecţiilor, dar şi educaţia, creşterea şi îngrijirea lor.
„Le-am cusut ghiozdanele pentru şcoală fraţilor mei…”, povesteşte ea.
Acum, toți cei cinci copii locuiesc împreună. Andreea este un copil care creşte copiii mamei sale! A promis că va învăţa carte ca să devină poliţistă.
Colega noastră, subcomisar de poliție Nicoleta Viorel, a făcut cunoscut cazul, astfel că Primăria le-a pus la dispoziţie o casă. La această acțiune au participat și reprezentanții primăriei, contribuind la rândul lor cu alimente și obiecte de mobilier.
S-a produs o mobilizare impresionantă, însufleţită de Nicoleta, şi astfel au fost mobilate două camere de locuit. Poliţiştii au adunat bani, au cooptat şi alţi oameni şi astfel le-au fost puse la dispoziţie obiecte de uz casnic: aragaz, combină frigorifică, sobă, tot ce ar putea avea nevoie.

pol-1
„Impresionată de povestea acestor suflete nevinovate, mi-am propus să le fiu alături. Am încercat să fac cunoscută situaţia lor, am vorbit despre cazul lor colegilor mei, care au fost foarte receptivi. Am pus mână de la mână şi am reuşit să strângem câţiva bănuţi şi am cumpărat două sobe pentru a le asigura sursa de încălzire. Prin mărinimia colegilor am reuşit să strângem articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de uz casnic”, a povestit Nicoleta.
Acţiunile poliţiştilor vâlceni nu se vor opri aici. O poveste care nu a rămas fără ecou şi care, sperăm, va mobiliza şi alte suflete bune în a aduce o rază de lumină în viaţa acestor copii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

IPJ Vâlcea

Politica