luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Festivalul Toamnei” , cu târg de produse tradiționale, muzică și dansuri populare

Produse tradiționale românești, bunătăți pregătite după rețete vechi, coșuri din răchită împletite manual, articole de îmbrăcăminte specifice sezonului rece, flori, miere și produse apicole, spectacole de muzică populară și ușoară, de toate acestea au avut parte craiovenii, în perioada 20-22 octombrie, cu ocazia derulării „Festivalului Toamnei”. Evenimentul a fost la prima ediție, municipalitatea propunându-și să facă unul de tradiție, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Cei aproximativ 60 de expozanți prezenți la „Festivalul Toamnei” și-au dat întâlnire în curtea Centrului Multifuncțional Craiova. Primele standuri fost amenajate în dimineața zilei de vineri, pentru ca la orele prânzului, în aceeași zi, să fie marcată deschiderea oficială a evenimentului. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de către artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, soliștii și instrumentiștii reușind să ridice craiovenii la joc. Apreciați și aplaudați minute în șir au fost și dansatorii profesioniști ai ansamblului craiovean, aceștia aducând în atenția publicului diverse jocuri populare. Sâmbătă, pe scenă a urcat Ansamblul „Hora Desnățuiului” din Bârca. În ultima zi a evenimentului, muzica a fost asigurată de ansamblurile „Altița” din Maglavit, „Izvorașul” din Bratovoiești și „Cununița” aparținând Palatului Copiilor.

Coșuri din răchită aduse din județul Argeș

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marian Săvulescu a ajuns la „Festivalul Toamnei” cu o gamă diversificată de coșuri din răchită împletite manual. Simple sau cu model, articolele au prețuri modice, între 15 și 45 de lei/bucata, în funcție de dimensiune. „Am venit din Argeș, cu aceste coșuri împletite. Sunt coșuri din răchită. Este pentru prima dată când vin în Craiova și sper ca produsele mele să fie atractive. Le lucrez cu mare drag și încerc să vin cu noutăți, să rezist pe piață. Fac asta de peste 25 de ani și nu voi renunța, chiar dacă uneori este dificil. De exemplu, am coșuri de adus lemne de afară, în casă la sobă. Unele sunt simple, din răchită curățată de coajă, cele despre care pot spune că sunt produse noi, au și o pată de culoare. Am intercalat răchita curățată de coajă cu fire pe care nu le-am mai curățat. Acest joc de culori este atractiv. Am fost primiți frumos la Craiova, dar aș avea o sugestie pentru organizatori, de care poate se va ține cont la edițiile viitoare. Noi, cei care venim cu aceste produse lucrate manual, ar trebui să avem un loc al nostru, un spațiu amenajat în stil tradițional. Ar fi fost mai bine dacă marcau cumva o zonă pe care să o și numească strategic. De exemplu, când am fost la Bran, noi cei cu meșteșuguri am fost în muzeu, nu laolată cu produsele comerciale și cu mâncarea. Nu vreau să fiu înțeles greșit, ci am dat doar o idee”, a spus meșterul din Argeș.

Costume croșetate și ii cusute manual

Cu zeci de bluze croșetate manual și ii cusute cu mare migală, a venit din Drobeta Turnu Severin, Ana Chițulescu. Mehedințeanca rezistă pe piață pentru că se mulțumește cu puțin și, mai ales, pentru că totul este realizat din pasiune. „Dacă văd că o perioadă nu vând nimic, nu intru în criză, ci mă bazez pe faptul că vor urma și vremuri mai bune. De patru ani am început să lucrez cu adevărat. Am bluze croșetate, ii cusute manual, costume populare pentru cei mici, costume croșetate după anumite teme sau respectând anumite personaje ale copilăriei. Prețurile sunt modice, comparativ cu munca depusă, dar mă mulțumesc cu orice venit. Înainte de latura financiară este vorba de pasiune și poate acesta este secretul rezistenței mele pe piață. Cel mai greu a fost cu iile, mai ales când au apărut acelea chinezești. Puțini sunt cei care apreciază autenticul și oferă 300 de lei pe o bluză. Din această cauză am cam întrerupt cusutul iilor, axându-mă mai mult pe croșetat”, a povestitAna Chițulecu.

Să ajutăm meșterii populari și micii producători să își prezinte munca”

Prima ediție a „Festivalului Toamnei” s-a încheiat duminică după amiaza, cu promisiunea, din partea autorităților municipale, că acest eveniment va deveni unul cu tradiție. „A avut loc, la Craiova, prima ediție a Festivalului Toamnei. Am inițiat un festival dedicat produselor românești și ne dorim ca acest eveniment să devină unul de tradiție. Cele trei zile de festival au fost bogate și în programe artistice, Ansamblul Folcloric Maria Tănase și elevii de la Palatul Copiilor Craiova ocupându-se de această latură. La eveniment au participat aproximativ 60 de expozanți, din județul Dolj, dar și din alte zone printre care Sibiu, Argeș, Mehedinți sau Olt. Sperăm ca prin astfel de festivaluri să ajutăm meșterii populari și micii producători să își prezinte munca, să își valorifice articolele. Avem un spațiu, aici la Centrul Multifuncțional Craiova, pe care îl putem exploata în acest sens și cu siguranță vor mai urma astfel de evenimente”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache. „Festivalul Toamnei” a fost organizat de Primăria Municipiului Craiova în colaborare cu SC Piețe și Târguri SRL, RAADPFL și Centrul Multifuncțional Craiova. 

Politica