luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Şase deţinuţi ai Penitenciarului Craiova, „cărţi vii” pentru studenţii Facultăţii de Drept

Zeci de studenţi ai Facultăţii de Drept din Craiova au lecturat, miercuri, şase „cărţi vii” din cadrul Penitenciarului Craiova. Cafeneaua facultăţii a devenit, pentru câteva ore, o „bibliotecă vie”, fiecare deţinut având povestea, trăirile şi aspiraţiile sale. Toţi cei şase condamnaţi au de ispăşit pedepse mari, fiind condamnaţi pentru omor sau tentativă de omor.

Studenţii au găsit răspunsuri la întrebările lor într-un cadru destins, chiar în cafeneaua Facultăţii de Drept Craiova. Nu au fost puţini tinerii care au dorit să dialogheze cu deţinuţii, acţiunea derulându-e pe parcursul mai multor ore. „Penitenciarul Craiova a organizat, în data de 18 octombrie 2017, împreună cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Craiova, proiectul <<Biblioteca vie>>, activitate inedită unde cărţile sunt oamenii cu care cititorii inter-relaţionează. Şase deţinuţi din regimul închis custodiaţi de Penitenciarul Craiova au fost, pentru câteva ore, <<cărţi>> pe care studenţii Facultății de Drept le-au putut <<împrumuta>>. Manifestarea a vizat combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie şi persoanele condamnate, precum şi diminuarea distanţei sociale dintre deţinuţi şi comunitate”, a menţionat Andra Căldăruşe, inspector în cadrul Penitenciarului Craiova.

Fost poliţist, închis pentru tentativă de omor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unul dintre tinerii aflaţi în detenţie, prezent la acţiune, este un fost poliţist. Acesta le-a vorbit studenţilor despre cum a ajuns în spatele gratiilor, aducându-le mereu în atenţie importanţa păstrării cumpătului, indiferent de încercări.

Am fost poliţist. Am ajuns în latura cealaltă a civilizaţiei, după gratii. Nu am comis o infracţiune în timpul programului, ci în timpul meu liber. Sunt condamnat pentru tentativă de omor. Cinci ani s-a decis să fac, perioadă din care am executat opt luni. Ceea ce am făcut azi, faptul că am vorbit cu studenţii, este benefic pentru ambele părţi ale discuţiei. Cei mai mulţi au vrut să afle cauza pentru care am fost închis. Au fost şi tineri care m-au întrebat despre condiţiile din penitenciar, despre activităţile în care suntem implicaţi”, a povestit unul dintre deţinuţi.

Eu le-am spus să aprecieze libertatea”

Pentru Vasi, cum s-a prezentat un alt tânăr condamnat tot pentru tentativă de omor, necazurile au pornit de la o ceartă. A răspuns provocărilor şi acum plăteşte acel moment de „nebunie”, cum l-a numit deţinutul.

Am ajuns după gratii dintr-o greşeală şi pe viitor nu o să se mai repete. Pedeapsa este de cinci ani de zile pentru tentativă de omor. Am fost într-un local, a izbucnit o ceartă acolo şi de aici a pornit totul. A fost nevoie de un moment mai altfel şi s-a ajuns unde sunt acum, din păcate. Mă bucur enorm că am participat la această activitate. Experienţa este extraordinară pentru fiecare dintre noi. Faptul că sunt din nou în societate, între oamenii liberi, contează enorm. Şi acolo suntem între oameni, după gratii zic, dar prieteniile de acolo sunt, cele mai multe, pe interes. Eu aşa simt. Discuţiile de azi au fost şi ca un schimb de sfaturi. Eu le-am spus să aprecieze libertatea şi, atunci când vor ajunge judecători să studieze foarte bine dosarul înainte de a da un verdict”, a spus Vasi, un alt deţinut din cadrul Penitenciarului Craiova.

Un moment de rătăcire i-a adus aici”

Asemeni lor au mai fost, în cafenea, alte patru persoane. Fiecare cu povestea şi regretele sale. Toţi sunt tineri şi sunt convinşi că vor reuşi să se integreze, din nou, în societate. Mai au, însă, mult timp până vor trăi acel moment, fapt pentru care se implică în diverse acţiuni derulate în cadrul penitenciarului. Unii joacă în piese de teatru, alţii pictează sau desenează, totul pentru a uita cât de greu trece vremea dincolo de gratii.

Aşteptam cu maximă curiozitate această acţiune. Sunt în anul trei şi deja sunt familiarizat cu această latură a dreptului. Este o experienţă unică şi nu ai cum să nu rămâi impresionat de poveştile lor. Un moment de rătăcire i-a adus aici. Am aflat că fac acţiuni în interiorul penitenciarului şi că dezvoltă fel şi fel de proiecte care le uşurează traversarea perioadei de detenţie”, a precizat unul dintre studenţii care au participat la acţiune.

<<Cartea vie>> ar fi avut posibilitatea să părăsească acea conversaţie”

Biblioteca vie” este primul proiect de acest gen derulat în municipiul Craiova.

Evenimentul este al Penitenciarului Craiova, în colaborare cu Facultatea de Drept din Craiova. Suntem încântaţi să avem o astfel de colaborare. Este vorba despre şase deţinuţi care au avut rolul unor cărţi. Aceştia au vorbit cu studenţii, care la rândul lor au aflat poveşti de viaţă şi informaţii despre viaţa din spatele gratiilor. În cazul în care ar fi apărut întrebări incomode, cartea vie ar fi avut posibilitatea să părăsească acea conversaţie”, a explicat Veronica Badea, reprezentant al Facultăţii de Drept Craiova.

Politica