luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sute de craioveni, fără apă caldă. Riscă și să stea în frig, la iarnă

Supărare mare în rândul craiovenilor care aparţin de Asociaţia nr.9 George Enescu din Craioviţa Nouă! Cele 188 de apartamente nu au apă caldă din luna iulie a acestui an şi nu vor beneficia nici de căldură dacă nu se achită o datorie de peste 710.000 de lei. Situaţia este alarmantă, mai ales că în această perioadă nu se fac debranşări pentru a se trece la un alt sistem de încălzire. Oamenii au apelat la aeroterme şi de trei luni se spală cu apă încălzită pe aragaz. Cei de la asociaţie confirmă situaţia şi chiar dacă au trecut la măsuri legale, un sfert dintre datornici având popriri pe venituri, datoria de 710.000 de lei este aceeaşi. Restanţa este din 2007 şi a fost preluată de actualii reprezentanţi ai asociaţiei de la fosta administratoră.

Problema Asociaţiei nr.9 George Enescu din Craioviţa Nouă este veche de zece ani. Actualii reprezentanţi ai acestei asociaţii au preluat o fostă asociaţie, în 2007, cu tot cu datoriile de la vremea respectivă. Este vorba despre o restanţă de 710.663 de lei către Termo Craiova. Întrucât au fost aplicate penalizări, s-a ajuns în situaţia în care din actualele încasări se acoperă doar o parte din valoarea acestora şi consumul din prezent, soldul rămânând mereu acelaşi. Se pare că fosta administratoră şi-ar fi însuşit sume de bani, aceasta fiind cauza restanţei către Termo Craiova. Locatarii ştiu că administratora ar fi ajuns în instanţă, dar magistraţii au dat drept verdict neînceperea urmăririi penale. Pentru că oamenii nu mai aveau unde să îşi plătească dările, s-a continuat activitatea cu noua asociaţie, care a fost nevoită să preia şi datoria respectivă.

Lista ruşinii”, afişată la panou

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marea supărare a craiovenilor din aceste blocuri este faptul că deşi cei mai mulţi au facturile plătite la zi, nu au nici apă caldă şi nici căldură. Bunii platnici sunt foc şi pară pe vecinii cu restanţe şi au făcut chiar o „listă a ruşinii”, cum o numesc oamenii. Mai mult, spun aceştia, cei de la asociaţie nu fac nimic pentru a rezolva situaţia de teamă să nu îşi piardă locurile de muncă.

Am ajuns la limita răbdării. Cu lipsa apei am mai rezolvat-o, dar cu lipsa căldurii este crunt. Am bagat aeroterme în fiecare cameră şi am mai dat drumul la aragaz. Penibil. Mi-am plătit lunar toate datoriile şi suport nepăsarea unora dintre vecini. Avem pe unul cu aproape două sute de milioane de lei vechi, restanţă. Este imposibil. Asociaţia chiar nu poate face nimic? Noi le cerem sprijin, ei ridică din umeri şi bănuim că nu fac nimic de teamă că se pun rău cu oamenii şi că îşi pierd locul ăla de muncă. Să îi dea în judecată, să le scoată apartamentul la vânzare, să facă ceva! Dacă nu vom avea căldură, va fi vai şi amar de noi”, a spus una dintre locaterele blocului 44B.

Datorie de 17.250 de lei, poprire de 238 de lei

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei nr.9 George Enescu consideră că sunt între ciocan şi nicovală. Aceştia au pus în aplicare măsurile ce se impun pentru restanţieri, dosarele fiind în mai multe faze prevăzute de lege. Unele sunt lichidate, altele în executare şi mai este o serie de acte încă în instanţă. Dintre cele 188 de apartamente, un sfert au datorii pentru care s-a impus executarea silită. Oamenilor li se fac popriri pe venituri, doar că salariile sau pensiile nu sunt foarte mari şi automat nici reţinerea bănească nu este una semnificativă.

Nu ştiu de ce s-a ajuns aici, atâta vreme cât noi am explicat cum stă treaba. Normal că am luat măsuri. Noi nu suntem mai presus de lege. Am făcut exact ce se impune, din punct de vedere legal. Se fac popriri pe venituri, dar sumele sunt de 200, 300 sau maximum 400 de lei. Poprirea este de o treime din venit. Ştim cu toţii cât este un salariu sau o pensie. Mai mult nu putem face. Este adevărat că unele restanţe depăşesc limita decenţei. Avem o datorie de aproape 17.250 de lei. Enorm. Li se face poprire pe salariu, undeva la 240 de lei/lună. Instanţa stabileşte, nu noi. Cei care spun că nu facem nimic sunt rău intenţionaţi. Le-am mai spus şi le reamintim, prin intermediul dumneavostră, că facem strict cât ne permite legea”, a explicat contabilul Asociaţiei nr.9 George Enescu, Neaga Alexandru. Pe lista ruşinii au mai fost trecuţi proprietari cu restanţe de 4.000 de lei, 6.500 de lei sau chiar de 7.300 de lei.

Noi acoperim ceea ce se consumă în prezent şi poate din penalizări”

Legat de datoria către Termo Craiova şi problema căldurii, aceştia speră că se va găsi o soluţie, la finele lunii în curs având termen în procesul cu cei de la societatea de termoficare. Plăţi către această unitate se fac aproape zilnic, sumele fiind în funcţie de încasări. Au fost luni când plata a depăşit cu mult cuantumul facturii emise de Termo Craiova, un exemplu în acest sens fiind luna mai 2017.

Noi aşa am preluat acea datorie. Dacă nu continuam cu asociaţia, oamenii nu ar fi avut unde să îşi mai achite aceste servicii. Trebuia făcut ceva, dar nu ştiam că se va ajunge aici. Noi degeaba achităm, că soldul acela din 2007 este la fel. Noi acoperim ceea ce se consumă în prezent şi poate din penalizări, care oricum sunt mari. Este foarte încurcată situaţia. În mai, de exemplu, am avut o factură de 4.620 de lei şi noi am achitat 16.850 de lei, tot ca să recuperăm. Iată că din cauza acestei sume despre care nimeni nu ştie ce şi cum vom face, oamenii au de suferit. Eu îi cred, dar mai mult decât ne permite legea şi încasările nu putem face. Sunt mulţi. Sunt 188 de apartamente şi automat problemele sunt şi ele multe. Să sperăm că totuşi problema căldurii se va rezolva într-un fel. Sunt ceva zvonuri că în data de 15 octombrie sau undeva pe 1 noiembrie s-ar da drumul. Vom vedea cum stau lucrurile”, a încheiat Neaga.

42 de asociaţii, „tăiate” de la căldură şi apă caldă

Este cunoscut faptul că SC Termo Craiova SRL a sistat furnizarea apei calde din vara acestui an, la mai multe asociaţii din oraş, imobilele cu restanţe mari riscând să nu primească nici căldură în această iarnă. Este vorba despre 42 de asociaţii de proprietari din mai multe zone ale Craiovei. Sfatul viceprimarului Craiovei, Stelian Bărăgan, este ca toate asociaţiile craiovene să încerce să prioritizeze plăţile către societatea de termoficare.

Politica