luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Niciun cabinet de medicină școlară în satele din Dolj

Unitățile de învățământ din satele doljene nu au cabinete de medicină școlară. Primarii sunt cei care pot solicita înființarea acestora, dar sunt salvați de un ordin al Ministerului Sănătății care stabilește un număr de elevi arondat unui cabinet școlar. În mediul urban nu sunt probleme, după cum anunță reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, toate cabinetele școlare fiind funcționale și dotate corespunzător.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, există o normă pentru un medic, mai exact câți elevi trebuie arondați la un cabinet școlar. Astfel, se ia în calcul înființarea unui cabinet medical școlar, cu un sfert de normă post medic doar dacă școala are peste 300 de elevi. Între 301și 999 de elevi, este vorba despre jumătate de normă și abia peste o mie de elevi se poate discuta despre o normă întreagă oferită unui medic. Așa se face că în satele din județul Dolj, elevii cu probleme de sănătate au o singură soluție, respectiv medicul de familie.

În mediul rural, pe fondul numărului redus de elevi înscriși, autoritățile publice locale nu au amenajat cabinete școlare și nu au solicitat înființarea acestora. Conform OMS nr. 761 din 31 iulie 2012 privind modificarea anexei nr. 4 la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos normarea cabinetelor medicale școlare este următoarea: şcolile cu mai puţin de 300 de elevi/unitate-1/4 normă post medic, şcolile cu 301-999 de elevi/unitate-1/2 normă post medic, şcolile cu mai mult de 1.000 de elevi/unitate-o normă post medic”, informează purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj, dr. Ștefan Popescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rețeaua școlară, a doua ca mărime din țară

În mediul urban, situația este una mulțumitoare, potrivit unui bilanț al DSP Dolj. În toate școlile din Craiova, Filiași, Segarcea, Calafat și Băilești există cabinete medicale, rețeaua școlară fiind a doua ca mărime din țară, după București.

În județul Dolj funcționează 96 de cabinete de medicină școlară și 14 cabinete școlare de stomatologie, neexistând unități nefuncționale. Toate cabinetele sunt dotate conform Ord.MS.653/2001 actualizat cu Ord. MS 5298 și 1668/2011”, a completat dr.Popescu.

Salariile, medicamentele și materialele sanitare înghit peste 800.000 de lei/lună

În ceea ce privește funcționarea cabinetelor școlare, cheltuielile se împart între Ministerul Sănătății și autoritățile locale. Astfel, primăriile suportă costul întreținerii, al dotărilor și al utilităților, Ministerul Sănătății fiind responsabil cu salariile personalului, cu asigurarea medicamentelor și a materialelor sanitare. „Suma de la Ministerul Sănătății este de 831.322,75 lei/lună. Pentru dotări, întreținere și utilități, finanțarea o asigură autoritățile publice locale, neavând o situație în acest sens. În cabinetele de medicină şcolară din Dolj sunt angajați 55 medici şi 119 asistente medicale, rețeaua școlară fiind a doua ca mărime din țară, după municipiul București”, a conchis reprezentantul DSP Dolj.

Politica