Inspectorii de muncă din Gorj vor intensifica, în perioada următoare, controalele privind respectarea încheierii contractelor de muncă. Astfel, în cazul în care sunt prinși pe picior greșit, administratorii firmelor pot fi sancționați cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. De la începutul anulului până în prezent, la sediul instituției au fost depuse aproximativ 300 de sesizări din partea angajaților nemulțumiți de colaborarea cu angajatorii.
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, le-a reamintim angajatorilor și angajaților că amenzile pentru munca la negru s-au dublat, din luna august a acestui an.
„Angajatorii trebuie să devină mai prudenți. Amenzile pentru munca nedeclarată s-au dublat, din august 2017. Un angajator care desfășoară activitate fără forme legale ale angajaților poate fi sancționat cu suma de 20.000 de lei. Nerespectarea contractelor cu timp parțial de lucru se sancționează cu 10.000 de lei. Amenzile sunt pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie după contractul individual de muncă a salariaților care prestează activitate în acel loc. În județul nostru, din august până acum am avut două, trei cazuri de sancțiuni. Nu amenda este scopul nostru, dar acolo unde angajatorul nu înțelege cum stă treaba, se aplică sancțiuni”, a explicat Romanescu.
În primele nouă luni din acest an, inspectorii de muncă au înregistrat, din partea angajaților, nu mai puțin de 300 de reclamații. Deși, în primă fază, au făcut un compromis cu angajatorul pe linia contractului de muncă, în momentul în care nu s-au mai înțeles cu acesta, persoanele în cauză au dat năvală la ITM Gorj. Pe lângă aceste cazuri, sunt și sesizări venite din partea gorjenilor care s-au trezit că au de semnat acte adiționale care îi dezavantajau.