95 dintre şcolile din judeţ nu au autorizaţie de securitate la incendiu, care a devenit obligatorie de la 1 octombrie, şi riscă amenzi de până la 50.000 lei sau chiar închiderea.
Potrivit reprezentanţilor ISU Olt, în urma datelor centralizate de Inspecția de Prevenire, rezultă faptul că din cele 486 de unități de învățământ din județ, 365 nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu.
Din totalul clădirilor în care funcționează unități de învățământ, 26 au solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, iar pentru 95 de unități de învățământ este necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu.
Termenul prorogat pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie 2017, iar începând cu data de 01 octombrie, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia.
Conform Ordonanței Guvernului 17/2016, beneficiarii care au depus, până la data de 30 septembrie 2017, documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.
Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu, a declarat că amenzile pot ajunge până la 50.000 lei.
„Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016”, a declarat Băsăşteanu.