O parte dintre profesorii doljeni au protestat, luni, în Piața Prefecturii din Bănie, pentru a-și arăta nemulțumirea față de felul în care merg lucrurile în ceea ce privește învățământul.
„Astăzi protestăm în Piaţa Prefecturii Dolj pentru a atrage atenţia Guvernului că lucrurile nu merg bine deloc. Este vorba, în primul rând, de poziţionarea pe grila salarizare a salariului maxim în învăţământ de 2,76, pe o scară de la 1 la 12, deci în prima treime, necuprinderea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti, calculul incorect al sporurilor – la 1 ianuarie s-a primit o majorare de 15%, iar sporurile se calculează după salariul din 2016. Solicităm elaborarea de urgenţă a unei noi Legi a educaţiei. Aşa cum ştim, legea a fost elaborată pe genunchi de către Guvernul Boc şi, iată, au trecut deja şapte ani şi are multe, multe imperfecţiuni. Și, atunci, trebuie să dăm o nouă lege care să fie dezbătută pe larg de toţi factorii care sunt legaţi de educaţie – profesori, elevi, părinţi şi societatea civilă. Avem programe şcolare care sunt vechi şi nu mai ţin pasul cu realităţile ultimilor ani. Educaţia este subfinanţată. Dacă în Europa media finanţării este 5% din PIB, la noi este sub 4%. Vrem modificarea Legii educaţiei în regim de urgenţă astfel încât plata dobânzilor să se facă din bugetul Ministerului Educaţiei, iar salariile cadrelor didactice să nu mai treacă pe la primărie ci direct la Inspectoratul Şcolar pentru că nu este normal ca salariul unui cadru didactic să stea în pixul primarului”, a declarat președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj, Constantin Rada.
Acesta a menționat că și infrastructura școlară este una dintre probleme și, totodată, dintre nemulțumiri.
„Investiţiile tind către zero. I-am dat un singur exemplu domnului prim-ministru – Colegiul Naţional „Carol I” care, la peste 190 de ani de existenţă, stă să cadă. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă un cutremur, această clădire sigur va cădea”, a precizat Rada.
Pichetarea s-a desfășurat în toată țara, la prefecturi. În paralel, discuțiile continuă cu Guvernul României, există promisiuni, însă profesorii nu sunt mulțumite de ele.
„Tocmai din acest motiv, vrem să atragem atenţia că nemulţumirile sunt ale oamenilor, nu sunt ale liderilor, şi, de aceea 100, 200 de oameni protestează în fiecare reşedinţă de judeţ. În funcţie de rezultatul negocierilor, vom întruni colegiul liderilor care va hotărî mişcările de amploare, în continuare. Am suspendat mişcările programate pe 4 şi 5 octombrie de la Bucureşti, tocmai datorită negocierilor pe care le purtăm”, a conchis președintele USII Dolj.