Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ „Muzeul – o şcoală altfel”, cu organizarea Conferinței “BAZELE ASTRONOMICE ALE CALENDARELOR ȘI MĂSURAREA TIMPULUI”, ce va consta în videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție de astronomie vizând cronologia astronomică (matematică), care studiază fenomenele astronomice și stabilește reperele fundamentale pentru normarea diverselor sisteme de măsurare a timpului (evoluția Soarelui pe boltă, succesiunea zi-noapte, fazele Lunii, succesiunea anotimpurilor etc.), precum și sistemele calendaristice (calendare solare care se bazează pe rotația Pământului în jurul Soarelui, calendare lunare care se bazează pe rotația Lunii în jurul Pământului).
La manifestare vor participa studenţii Departamentului de Geografie, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, şi elevii Colegiului Tehnic Costin D. Nenițescu, îndrumați de prof. de geografie Claudia Grigorescu, Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu, îndrumați de prof. de biologie Mihaela Dinu.
Acţiunea culturală este coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu și va avea loc miercuri, 4 octombrie, ora 15.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova. Manifestarea coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (2-8 octombrie), sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.