joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Podul Suspendat a băgat zâzanie în Consiliul Local

Dispută în Consiliul Local, la ședința de joi, pe tema reabilitării Podului Suspendat din Parcul „Romanescu”, în care municipalitatea vrea să investească 1,4 milioane de euro, conform expertizei tehnice. Consilierii opoziției s-au contrat cu executivul, dar și cu arhitectul care a efectuat această expertiză, acesta explicând că suma amintită este costul maxim la care se poate ajunge, în caz că, la efectuarea anumitor proceduri, se va constata că stricăciunile sunt mult mai mari. Proiectul a trecut, până la urmă, la vot, după o discuție de circa o jumătate de oră pe subiect.

Podul Suspendat din Parcul „Romanescu”, pentru care municipalitatea vrea să aloce 6.243.288 de lei, bani în care este inclusă și TVA, a fost subiect de contre în ședința Consiliului Local de joi. Consilierii opoziției au spus că doresc reabilitarea acestui pod, dar nu la aceste costuri, cerând lămuriri.

Vrem să ne raportăm puțin la oportunitatea legată de costurile acestui proiect, să ne amintim cu toții că nu mai târziu de anul trecut am cheltuit 13 milioane de euro, așa ziși pe fonduri europene când am pornit demersurile ca municipalitate, dar până la urmă am ajuns să plătim 9 milioane de euro din bugetul local pentru reabilitarea Parcului „Roasmanescu”. Acum ajungem să plătim încă 10% din această valoare doar pentru Podul Suspendat. Are o valoare istorică, este foarte frumos, foarte vechi, ceva cu care ne mândrim, și merită să susținem reabilitarea acestui pod. Dar de ce nu am fost în măsură să prevedem, atunci când am reabilitat parcul, și acest pod în reabilitare?”, a întrebat consilierul PNL, Flavius Sirop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Stadionul de atletism vs. Podul Suspendat

Colegul său, Marinel Florescu, a făcut o comparație între costurile reabilitării podului și prețul inițial al construirii de la zero al stadionului de atletism.

„Este unul dintre simbolurile Craiovei, trebuie să fie funcțional, dar am câteva probleme care pur și simplu mă rețin să votez pentru acest proiect. El nu a fost prins în proiectul de buget pentru anul 2017. Nu trebuia omis în momentul în care s-a întocmit proiectul pe fonduri europene. Prețul acestui deviz mi se pare foarte mare. Aproape 1,4 milioane de euro, în condițiile în care stadionul de atletism l-am proiectat să coste 1,7 milioane de euro”, a spus Florescu.

Și Marian Vasile a intervenit la acest punct.

„Sunt inginer, dar nu sunt inginer în construcții, și avem o expertiză tehnică în care ni se spune că totul este foarte bine, dar trebuie să plătim 1,4 milioane de euro (…) Ni se spune că e vorba doar de vopsit și curățat niște mușchi și de înlocuit această cale de rulare din lemn. Noi, consilierii PNL, suntem pentru reabilitarea acestui pod, dar să o gândim ca și cum ar fi banii noștri”, a spus Vasile, solicitând și retragerea de pe ordinea de zi a acestui punct.

Un răspuns destul de tăios a venit din partea primarului Mihai Genoiu.

„Dacă dumneavoastră aveți o temă și trebuie să o duceți la capăt, eu nu am nimic împotrivă, dar nu vorbiți aberații. În momentul când se vorbesc aberații, deja dăm în altele (…) Erați consilieri când, în anul 2011, Primăria Craiova a fost sesizată de o asociație din Franța că podul nu mai prezintă siguranță din cauza expirării termenului de garanție la cablurile de susținere și la cutiile de întindere ale cablurilor. Atunci s-au făcut, de urgență, lucrările de consolidare a acestor cabluri”, a explicat Mihail Genoiu, care a precizat că podul nu a putut fi inclus în proiectul parcului pentru că nu se încheiase perioada de 5 ani de garanție a ultimelor reparații executate. Primarul a spus că devizul este conform cerințelor Ministerului Culturii și că există, într-adevăr, lucruri pe care nici el nu le înțelege, dar pe care nu are calitatea să le conteste.

Aceste cabluri nu sunt „niște cabluri””

Invitat în plenul ședinței, arhitectul care a participat la realizarea expertizei tehnice a oferit mai multe explicații cu privire la proiect.

„Faptul că sunt sume foarte mari pe construcții/montaj rezultă din aceea că avem numai lucrări de restaurare, care se fac cu multă migală, cele mai multe manual, numai de către specialiști experimentați și atestați de Ministerul Culturii. Este foarte adevărat ce a spus domnul primar, că în momentul în care se va începe lucrul și se vor scoate acei arbori crescuți pe terasele celor două portaluri, este posibil să constatăm că fisurile care acum se văd doar de 5 milimetri sunt, de fapt, niște crăpături în masivul de zidării. Și, atunci, va trebui făcute lucrări de consolidare și se vor justifica banii de la diverse și neprevăzute. Dacă nu se va constata asta, atunci nu va fi nevoie de lucrări suplimentare. Lucrările executate în urmă cu câțiva ani au vizat numai înlocuirea cablurilor, nu și post-tensionarea acestora. Au fost înlocuite, au fost tensionate, și cu asta s-au încheiat lucrările. Acum, va trebui verificată tensionarea lor și vor trebui tensionate la valoarea optimă ca să asigure siguranța în exploatare. Aceste cabluri nu sunt „niște cabluri”, ele sunt, de fapt, structura de rezistență a acestui pod suspendat”, a spus arhitecul responsabil, care a explicat că podina este degradată în proporție de 60%, dar și că vor trebui făcute analize petrografice asupra materialului pus în operă pentru a se vedea care sunt soluțiile cu care se va lucra pentru curățare, biocidare, să fie compatibile din punct de vedere chimic și fizic.

Cu toate discuțiile, proiectul a trecut de vot.

Politica