joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Noul vaccin antigripal ajunge la medicii de familie la anul

Doljenii vor fi vaccinați antigripal și în acest sezon, medicii de familie din județ primind noi informări despre acest procedeu. Vestea bună este că în cabinete va ajunge vaccinul VaxigripTetra, soluție injectabilă ce conține patru tulpini virale. Partea proastă este că licitația pentru aceste vaccinuri a fost stabilită pentru data de 25 octombrie 2017. Firesc ar fi fost ca soluția injectabilă să fi ajuns deja la medicii de familie, după cum au precizat cadrele medicale.

Informări cu privire la vaccinarea împotriva gripei au fost făcute în cadrul cursului de vaccinologie, organizat marți la sediul Direcției de Sănătate Publică Dolj. Vaccinul cu patru tulpini virale va fi procurat și pentru pacienții români. Cum la capitolul organizare, autoritățile au mai mereu probleme, sunt șanse mari ca soluția injectabilă să ajungă în cabinetele medicilor de familie doljeni abia în ianuarie-februarie 2018.

„Partea neplăcută este că va veni foarte târziu”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși vaccinul există pe piață din vara anului trecut, factorii decizionali și-au amintit cu întârziere de sezonul rece din acest an.

„Vestea bună este că vom avea și noi acel vaccin cu patru tulpini virale, nu pe cel cu trei, cum aveam până acum. Vaccinul oferă protecție pentru persoanele cu vârstă de cel puțin 36 de luni și este gratuit. Partea neplăcută este că va veni foarte târziu. Va fi organizată licitația pe 26 octombrie, anul acesta, în condițiile în care este normal ca vaccinul să ajungă în cabinete, anual, în luna septembrie. Vom vaccina în plin sezon rece. Aceasta va fi situația. Pacienții mei chiar aleg să se vaccineze. Sunt perioade când fac liste de așteptare”, a explicat Lidia Bărbulescu, medic de familie din Craiova. Vaccinul este comercializat sub denumirea de VaxigripTetra și este produs în Franța.

Vaccinul pneumococic, necesar, dar procurat abia după patru ani

O altă noutate din domeniul vaccinologiei este că în curând o să ajungă în cabinete și vaccinul pneumococic. Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a acestei soluții injectabile, prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele, urmând să fie distribuit în teritoriu. Prima doză se face la două luni ale copilului, după care la patru și la 11 luni, în același timp cu haxavalentul. Potrivit medicului Bărbulescu, cei dintâi beneficiari vor fi copiii născuți în august 2017. Surprinzător este că acest vaccin a fost introdus în Planul Național de Imunizare în 2013, dar în dreptul lui era pusă o steluță, semn că „va fi achiziționat când vor fi fonduri pentru el”. După patru ani de calcule și analize de tot felul, s-au găsit totuși bani și pentru soarta copiilor români. Rămâne de văzut câte doze au fost procurate și pentru ce perioadă apele vor fi limpezi din acest punct de vedere.

Politica