vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

„Femeile agresate de partenerii de viaţă depun plângeri, însă cele mai multe le retrag”

Caravana „Aripi Frânte”, eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familiei, s-a desfăşurat marţi, la Atelierul Intercultural Victoria din Slatina.

 

Acţiunea este desfăşurată de Poliţia Română, în parteneriat cu Asociaţia «Necuvinte», la Slatina venind reprezentanţi ai asociaţiei să vorbească despre femeile abuzate, în general despre violenţa în familie.

Prezenţi la eveniment, reprezentanţii IPJ Olt au declarat că munca poliţiştilor este îngreunată de faptul că persoanele abuzate îşi retrag plângerile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În statisticile noastre, la nivelul judeţului Olt, nu avem foarte multe femei abuzate, am desfăşurat acţiuni în şcoli privind violenţa în familie, la societăţile comerciale pe raza judeţului, în speţă Slatina şi Balş. Femeile agresate de partenerii de viaţă depun plângeri, însă cele mai multe le retrag. În momentul în care se întâmplă inevitabilul depun aceste plângeri, dar nefiind sfătuite şi fiindu-le frică de soţi, acestea îşi retrag plângerile. Încă nu sunt informate la nivelul la care ar trebui să fie. Le este frică, nu au o casă a lor, nu au o stabilitate şi din această cauză îşi retrag aceste plângeri. Noi ca poliţişti le sfătuim să meargă mai departe în momentul în care depun aceste plângeri, pentru că aceste violenţe, este o vorbă, atâta timp când nu tăiem răul de la rădăcină nu se face nimic. Noi le sfătuim să meargă mai departe, să întocmim toate actele. Se emit ordine de protecţie, care se eliberează în 24 de ore. Noi ca poliţişti întocmim aceste documente, iar judecătorii, procurorii emit aceste ordine”, a declarat agentul şef adjunct Ionela Ramona Nicu, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Olt.

Poliţiştii spun că, totuşi, numărul cazurilor de infracţiuni contra persoanei au scăzut, anul trecut faţă de anul precedent.

„În acest moment, vă pot spune în general despre cazurile de infracţiuni contra persoanei, comparativ 2015 cu 2016. În anul 2016, am înregistrat o scădere cu 90 de fapte la infracţiuni contra persoanei, respectiv 2,5%. Am înregistrat mai puţin cu 10 infracţiuni de omor şi mai puţin cu tot atâtea infracţiuni de vătămări corporale. De asemenea, mai puţin cu 118 loviri şi mai puţin cu 10 violuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisarul Iulian Nicolae.

Preşedintele Asociaţiei „Necuvinte”, Simona Voicescu, a explicat că Oltul este cel de al unsprezecelea judeţ din caravana naţională Aripi Frânte, caravană care face parte din prima campanie naţională de prevenire a violenţei intrafamiliale, implementată de Poliţia Română, în colaborare cu Asociaţia.

„Mergem în ţară, în fiecare judeţ, tocmai pentru a promova ideea de a cere ajutor. Campania se adresează atât persoanelor care sunt victime ale violenţei în familie, dar şi publicului larg, nouă tuturor, să înţelegem că dacă nu suntem parte din soluţie, devenim parte din problemă prin indolenţa noastră şi prin faptul că nu ne sesizăm atunci când vedem semnele abuzului”, a declarat ea.

Aceasta a adăugat că, în ultima perioadă, a crescut numărul cererilor depuse privind numărul ordinelor de protecţie.

„În judeţul Olt, ordinele de protecţie au avut o creştere atât la numărul cererilor depuse, cât şi la numărul cererilor admise. Este extrem de interesant, de altfel, că a scăzut şi numărul cererilor care au primit alte soluţii ceea ce înseamnă că au început să fie completate mai bine. Deci se fac campanii, se face informare, iar oamenii învaţă cum să completeze mai bine aceste ordine”, a mai afirmat Simona Voicescu.

Reprezentantul asociaţiei mai spune că, prin această campanie, este prezentată şi faţa umană a Poliţiei Române.

„Toate serviciile pe care le oferim noi sunt gratuite. Oferim consiliere psihologică, analize medicale, completarea ordinelor de protecţie şi reprezentarea în instanţă, adăpost prin parteneri, le ajutăm chiar şi cu mobilarea caselor şi cu coşul de cumpărături, pentru o perioadă de câteva luni, din momentul în care au plecat de acasă sau pleacă pe un alt drum”, a mai declarat Simona Voicescu.

Politica