luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sute de participanți la MATCONS 2017 și la Salonul Național de Restaurare

Muzeul Olteniei a găzduit, luni, deschiderea a două mari evenimente culturale. Este vorba despre Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești (ediția a XVI-a) și Conferința Științifică Internațională „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului -MATCONS2017 (Ediția a VI-a)”. La manifestare au participat autorități județene, reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Rețelei Naționale a Muzeelor și un reprezentant al invitaților de peste hotare.

Florin Ridiche, directorul Muzeul Olteniei, a vorbit despre importanţa meseriei de restaurator şi şi-a asigurat oaspeţii că va face tot ceea ce este posibil pentru ca şederea lor în Craiova să fie una plăcută.

„Acest eveniment oferă posibilitatea de a schimba cunoştinţe, idei despre cum se desfăşoară această importantă meserie, cea de restaurare a patrimoniului cultural naţional. Este o meserie foarte importantă, întrucât ceea ce dragii noştri vizitatori pot vedea, în primul rând, este rezultatul muncii restauratorilor. Sperăm să aveţi o şedere plăcută la Craiova şi că şi noi vom fi gazde bune. Veţi vizita toate secţiile Muzeului Olteniei. O să aveţi posibilitatea să vedeţi un muzeu modernizat, un muzeu nou şi abia aşteptăm să schimbăm impresii despre manifestarea din acest an. Sperăm să lăsăm o impresie plăcută şi distinşilor invitaţi din străinătate”, a declarat Ridiche.

Policlinica Buna Vestire Craiova

21868130_1651884684863564_914352258_o

„Prietenoși cu domeniul culturii”

Prezent la deschiderea evenimentului, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a trecut în revistă principalele investiţii din domeniul culturii.  „Suntem onoraţi să fim împreună, aici, la un asemenea eveniment. Vorbim, de fapt, despre două manifestări: despre Conferinţa Internaţională MATCONS şi Salonul Naţional de Restaurare. Se petrec două lucruri deosebite la care participă peste o sută de specialişti care vor petrece câteva zile la Craiova şi care vor vedea ce s-a schimbat, din punct de vedere cultural, în această zonă a ţării. Cei care au mai fost la ediţiile trecute vor observa aceste schimbări. Ca proprietari ai zonei de cultură, vă spunem că suntem prietonoşi cu acest domeniu şi am făcut investiţii serioase. Această restaurare a muzeului-gazdă a costat aproximativ opt milioane de euro, atelierul de restaurare de alături înseamnă altă sumă de 2,5 milioane de euro. De asemenea, Muzeul de Artă Craiova a avut şi el alocat nu mai puţin de opt milioane de euro. Urmează un Muzeu al Ştiinţei şi Exilului Românesc, academicianul Giurescu şi-a donat cărţile, s-au adus de la Paris, de la familia Mămăligă, lucrări inedite ale lui Eliade, ale lui Cioran şi alţi scriitori care au trăit acolo. Vom face, lângă Muzeul de Artă, un centru cultural dedicat marelui sculptor Brâncuşi, proiect în valoare de şapte milioane de euro. De aceea vă spuneam că suntem prietenoşi cu domeniul culturii. O să vedeţi, anul acesta, şi expoziţia de bază a acestui muzeu, lucru pe care nu îl aveam anul trecut. Cheltuisem o sumă mare de bani cu restaurarea şi practic nu aveam o expoziţie permanentă. Felicitări colegilor de la Muzeul Olteniei pentru tot efortul depus. Sunt oameni admirabili, dedicaţi muncii lor, o echipă datorită căreia ies lucruri minunate. Vă dorim să vă bucuraţi de evenimentul din acest an şi să reveniţi la Craiova”, a precizat Prioteasa.

21844303_1651884664863566_274889809_o

„Cele două evenimente ne fac să fim mândri că suntem craioveni”

La rândul său, Oana Bică, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, a felicitat echipa Muzeului Olteniei pentru realizări și pentru faptul că datorită muncii lor, în Craiova se petrec evenimente culturale de mare importanță.

„Cele două evenimente care debutează, astăzi, la Craiova ne fac să fim mândri că suntem craioveni, mândri că suntem doljeni şi că în oraşul nostru se întâmplă lucruri frumoase. Vreau să felicit colegii de la Muzeul Olteniei pentru că aceste lucruri care se întâmplă astăzi sunt rezultatul muncii lor. Vreau să felicit pe toţi specialiştii Salonului de Restaurare şi sper să ne întâlnim la cât mai multe astfel de manifestări care sunt evenimente foarte importante pentru cultura doljeană cât şi pentru cea naţională”, a spus Bică.

„Ce se întâmplă aici, la Craiova, este un miracol”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii, Gheorghe Popa, consideră că vestea despre cele două manifestări culturale de la Craiova trebuie să ajungă în întreaga țară.

„Ceea ce mă impresionează aici, la dumneavoastră, este dăruirea pentru cultură. Acest proiect ar trebui să fie văzut peste tot în România pentru că ce se întâmplă aici, la Craiova, este un miracol. Dumneavoastră veniţi şi aşezaţi lumina peste trecut, iar lumina trecutului se aşterne peste prezent. Aduceţi în faţă partea de istorie, un lucru important pentru prezent şi pentru generaţiile care vin. Avem o sarcină grea, dar minunată. La Craiova, aveţi oameni vrednici şi îi felicit pentru acest lucru. Un lucru senzaţional. Sunt oameni care ştiu să pună amprenta pe tot ceea ce înseamnă ziua de azi, oameni de care generaţia de mâine are mare nevoie. Felicitări pentru tot ceea ce reuşiţi să faceţi”, a menționat Popa.

21844339_1651884654863567_12187696_o

„Pentru a fi un bun restaurator este nevoie de opt sau zece ani de experienţă”

Virgil Niţulescu, președintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, a adus în atenție profesionalismul reprezentanților Muzeului Olteniei din Craiova.

„Echipa de la Craiova a preluat organizarea acestui eveniment, această sarcină care până acum 20 de ani era a Ministerului Culturii. Se face totul cu profesionalism şi mă bucur să văd cu evoluează lucrurile de la un an la altul. Cele două evenimente din acest an reunesc specialişti restauratori din întreaga ţară. Sperăm ca această meserie să continue pentru că este nevoie. Nu este uşor. puţini ştiu, şi mă refere la cei din exterior, că pentru a fi un bun restaurator este nevoie de opt sau zece ani de experienţă în domeniu. Felicit gazdele pentru organizare şi aş ruga, dacă se poate, ca pentru ediţia din 2018 să aibă în vedere o restaurare legată de Centenarul Marii Uniri”, a conchis Niţulescu.

Experți restauratori din țară și din alte 10 state

Conferința Științifică Internațională „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului – MATCONS 2017”, a devenit o manifestare științifică internațională de prestigiu, emblematică pentru restaurarea din România. Ediția din acest an reunește, la Craiova, în perioada 18-22 septembrie a.c., peste 90 de experți restauratori din țară și 16 invitați din străinătate, membri în bordurile de conducere a diverselor comitete ale Consiliului Internațional al Muzeelor – ICOM, din peste 10 țări (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Spania, Turcia, Serbia, Ungaria, Slovenia, Croația). Conferința se va desfășura în limbile engleză și română, fiind prezentate peste 80 de comunicări și o sesiune de postere, toate având girul științific al specialiștilor străini și români,

Peste 115 piese din patrimoniul cultural național

Expoziția temporară Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești va reuni în spaţiul expoziţional din Sala „Ștefan Ciuceanu”, într-o formulă de exprimare culturală complexă, peste 115 piese aparținând patrimoniului cultural național. Toate piesele provin din colecțiile, depozitele și expozițiile a peste 25 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară.

Politica