O navă cu 63.000 de tone de grâu de la firma Cerealcom Dolj a fost oprită încă de luna trecută în Egipt, fiind respinsă de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac. Autoritatea a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Același lucru s-a întâmplat și cu o navă care transporta grâu din Franța.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că semințele de mac prezente în grâul provenit din România și din Franța nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut, arată Agerpres care citează Reuters. Nu se știe însă când, procuratura nefăcând un anunț în acest sens.
„Potrivit unui raport semnat de președintele Autorității pentru carantină, semințele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecință procedura care va fi urmată este cernerea”, a declarat vice-președintele GASC, Ahmed Youssef.
Traderii urmăresc cu atenție acest caz si au avertizat că orice respingere ar putea să îi determine sa boicoteze licitațiile organizate de GASC, protestând față de ceea ce ei au numit măsuri excesive de inspecție. „Toți furnizorii așteaptă să vadă ce se întâmplă”, a declarat un trader de la Cairo.
Anul trecut, în urma boicotării licitațiilor sale de către traderii de cereale, autoritățile egiptene au trebuit să renunțe la cerințele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autoritățile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt, folosind în schimb companii private.
Autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității, mai arată sursa citată.
Cerealcom Dolj, companie controlată de omul de afaceri român Mihai Anghel, a câștigat în mai o licitație pentru a livra 60.000 MT de grâu românesc achizitorului de stat din Egipt în cadrul primei achiziții de grâu făcute de autoritățile de la Cairo după două luni de pauză, potrivit agroinfo.ro. Prețul mediu pentru întreaga cantitate se ridică la 207.18 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație). Cotația este formată din prețul brut din port de 197.49 dolari/MT FOB la care se adaugă 9.69 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Licitația câștigată în luna mai de Cerealcom Dolj este a șasea competiție de acest tip pe care comerciantul, cu sediul central în Segarcea, o câștigă în Egipt în ultimii doi ani, interval în care a și început să activeze pe această piață.
Prețul oferit de comerciantul din Segarcea pentru grâul românesc a fost și cel mai mic între loturile de marfă selectate de autoritățile de la Cairo.
La începutul lunii septembrie 2016, Cerealcom Dolj a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza modificării regulilor „în timpul jocului”. Precizarea a venit de la reprezentanţii companiei agricole după ce, inițial, în mass-media au apărut informaţii potrivit cărora inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanța.
„Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alți termeni decât cei conveniți inițial în contract”, a informat compania românească, potrivit Agerpres care cita Reuters.
Cerealcom Dolj câștigase în urma unei licitaţii un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiția unui conținut maxim de cornul secarei (o ciupercă) de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanța. Ulterior însă, autoritatea fitosanitară din Egipt a decis că grâul de panificație importat trebuie să respecte condiția unui conținut zero de cornul secarei. Oficialii egipteni au cerut Cerealcom să livreze grâul conform noilor parametrii de calitate, însă compania din Dolj a refuzat și a decis să descarce cantitatea încărcată până la acel moment pe o navă din portul Constanţa.