Dacă la început s-a dat îngeraș, a afișat o siguranță de sine indubitabilă și chiar a făcut bășcălie de mascații care i-au percheziționat casa, numindu-i „maimuțe”, peste puțin timp, autointitulatul rege internațional al romilor, Dorin Cioabă a ajuns după gratii în arestul IPJ Mehedinți, reținut de polițiști în baza unei ordonanțe de reținere pentru 24 de ore. Alături de rege, la răcoare au mai ajuns încă 6 persoane. A doua zi însă, procurorii au decis să-i cerceteze în continuare sub control judiciar.
A declarat public că el nu are nicio legătură cu dosarul penal în care se aduc acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, ci soția sa pe care o va apăra în calitate de avocat, de jurist, dar tocmai el a ajuns după gratii în „beciul domnesc” din arestul IPJ Mehedinți. Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a fost reţinut miercuri seara de către polițiștii mehedințeni pentru 24 de ore și băgat în arestul unității. Aceeași soartă au avut alte 6 persoane învinuite într-un dosar penal de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu de 5 milioane de euro.
Joi însă, procurorii au decis să-i lase liberi pe suspecți.
„Toate cele șase persoane audiate joi au fost eliberate, luându-se măsura punerii lor sub control judiciar. Lor li se adaugă încă o persoană pusă sub control judiciar miercuri seara”, a declarat procuror Fănică Cercel, șef Secție, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.
Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a susţinut miercuri, după percheziţiile efectuate la reşedinţa sa, că se va duce împreună cu soţia, Sighişoara, pe al cărei nume există un mandat de aducere, la Drobeta Turnu Severin, pentru ca aceasta să dea declaraţii în dosarul privind infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro.
Cioabă a spus miercuri despre oamenii legii cu cagule care i-au percheziționat casa că sunt niște „maimuțe” de care „s-a speriat”.
„Maimuțele”, însă, l-au băgat, ulterior, după gratii.
Cioabă: „M-am speriat când am văzut maimuțele astea!”
În fața casei sale, imediat după percehziție, regele Cioabă a declarat miercuri dimineața că Sighișoara Cioabă ar fi învinuită nu și el. Regele Dorin Cioabă a mai spus atunci că el va merge la Severin la IPJ Mehedinți în calitate de avocat al soției sale, Sighișoara. Tot atunci i-a făcut „maimuțe” pe oamenii legii. Iată declarația integrală de miercuri dimineața când poza în îngeraș.
„E vorba de o firmă la care a lucrat soția mea la Strehaia, a cumpărat niște marfă de la ei, poliția verifică pe ăia și au venit la noi să… Nuuuu!! Eu nu am treabă, numai soția. Soția este învinuită că a colaborat cu acești oameni. Acum noi suntem chemați acolo la Mehedinți. Eu mă duc în calitatea mea de avocat de jurist să o apăr pe soția mea. Nu au ridicat nimic de aici că nu aveau ce să ridice. Firma soției e în faliment de zece ani… Noi am fost citați, soția mea a fost citată în data de 8 dar în data de 8 noi am avut serbare și ea nu a putut să meargă că am avut acțiuni în toată țara și acum au venit cu mascații, deci tipic. Organele de poliție înțeleg să facă circ, vă dați seama, suntem o familie de infractori… Erau și copiii în casă, normal că ne-au luat prin surpindere, au bătut la ușă, am și diabet, m-am speriat când am văzut maimuțele astea. Că am colaborat cu două fime…Păi da, am colaborat, foarte bine. Păi dacă sunt două firme de țigani, există suspiciunea că țiganii au fraudat statul! Să vedem de ce o învinuiesc. Eu le-am spus că firmele sunt în faliment. E la mintea cocoșului să mai avem noi administrarea firmelor. E vorba de două firme ale Sighișoarei care sunt în faliment… Am cumpărat deșeuri de plumb și lingouri de plumb de la niște firme din Strehaia cu care colaborăm, noi avem filmări, la mine în unitate există camere video, am filmat numerele de mașină, persoana care a adus marfa, domnii consideră că sunt fictive vânzările. Ne complicăm la 20.000 de lei, e vorba de patru facturi… Dar au reușit spectacol mediatic!”, a declarat Dorin Cioabă jurnaliștilor din Sibiu înainte de a lua drumul către IPJ Mehedinți.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.
Miercuri, polițiștii mehedințeni au efectuat 28 de percheziții în judeţele Mehedinţi, Timiş, Argeş, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj şi în municipiul Bucureşti. În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate două autoturisme de lux şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unui imobil. De asemenea, au fost ridicaţi 792.500 de lei, 47.935 de euro şi 800 de dolari şi au fost indisponibilizaţi 97.000 de lei în cont bancar.