sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Slatina. Emoții, flori și discursuri în prima zi de școală

Încărcaţi de emoţiile revederii dascălilor şi colegilor, după vacanţa de vară, şi cu buchete de flori, elevii olteni au păşit, luni, cu emoţie în noul an şcolar.

Străzile Slatinei s-au umplut de copii, elevi şi părinţi, luni dimineaţă, căutând la standurile de flori buchetul potrivit pentru doamna educatoare sau doamna dirigintă, şi grăbiţi să ajungă în curţile şcolilor, pentru ceremonia de începere a noului an şcolar.

Emoţii n-au avut doar elevii şi părinţii lor, ci şi profesorii şi chiar autorităţile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a fost prezent la festivitatea de deschidere de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, unitate de învăţământ pe care a absolvit-o.

Mă bucur foarte mult că sunt alături de dumneavoastră, la deschiderea unui nou an şcolar. Acest liceu mi-a fost casă, opt ani, aşa că n-aveam cum să nu fiu aici”, a declarat Moţ.

Edilul a mers şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, asigurându-i pe elevi şi profesori de sprijinul continuu al administraţiei locale.

Vreau să vă asigur de toată disponibilitatea noastră, a mea şi a colegilor mei din Primăria Slatina, că vom fi alături de dumneavoastră, vom lucra împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru ca dumneavoastră să vă desfăşuraţi activitatea în condiţii cât mai bune şi cât mai sigure. Dragi părinţi, stimaţi profesori, dragi elevi, vă urez un an cât mai bun, plin de satisfacţii, de bucurii, de împliniri. Mult succes!”, a afirmat Emil Moţ.

Inspectorul şcolar general al judeţului Olt, Adrian Bărbulete, i-a îndemnat pe dascăli şi părinţi să-i educe pe copii prin puterea exemplului.

Iată-ne din nou împreună, la şcoală. Locul în care ne întoarcem de fiecare dată cu multă bucurie, locul în care speranţele şi visurile pot deveni realitate, cu dăruirea fiecăruia dintre noi, părinţi, elevi, dascăli, autorităţi. Credem că educaţia este cea care deschide porţi, cea care ajută să fii om, nu doar un simplu individ, pentru că educaţia este cea mai bună agoniseală pentru bătrâneţe. Să nu uităm niciodată, copiii învaţă ce suntem noi şi mai puţin ce ştim noi, exemplul este cel care îşi pune cel mai tare amprenta în urma noastră”, a spus Bărbulete.

Noul an şcolar va însuma 176 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), iar prima vacanţă va fi cea de iarnă, care va începe în 23 decembrie.

Conform calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei, semestrul I al anului şcolar 2017-2018 se va derula în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, iar semestrul al II-lea între 12 februarie 2018 şi 15 iunie 2018.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţa intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în 8 iunie 2018.

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei mai arată că programul naţional „Şcoala altfel”, cu durata de cinci zile consecutive lucrătoare, poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări care rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, precizează ministerul.

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, nu vor avea loc cursuri în zilele libere prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil în învăţământ (recent semnat).

Politica