Consilierii locali slătineni au aprobat, săptămâna trecută, documentele necesare derulării procedurilor de licitaţie publică organizate în vederea operaţionalizării Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor, care presupune colectarea gunoiului din localităţile din judeţ şi operarea depozitului ecologic de gunoi de la Bălteni.
Aleşii locali au avizat Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale şi altor fluxuri de deşeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza judeţului Olt şi Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de operare a centrului de management integrat al deşeurilor Bălteni şi staţiilor de transfer, precum şi monitorizare a depozitelor neconforme închise din judeţul Olt.
Proiectul a fost votat în unanimitate.
„Am aprobat, în şedinţa extraordinară a consiliului local, studiile de oportunitate pentru colectare şi transport şi pentru gestionarea depozitului ecologic de la Bălteni, dar şi modelele de contract aferente. S-a votat în unanimitate. Am explicat că este o chestiune de interes judeţean, lăsând orice luptă politică la o parte. Putem zice că proiectul este în linie dreaptă”, a explicat viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” este derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).
Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.
În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.