joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

La școală, tot ca pe vremuri, în condiții improprii

Multe dintre unitățile de învățământ din județul Dolj sunt, ca în fiecare an, nepregătite să primească elevii în prima zi de școală. Peste o sută de clădiri nu au autorizație sanitară de funcționare, nici aviz de securitate la incendiu și nici pază. În plus, și în acest an, sunt elevi care vor fi nevoiți să meargă la toaletă în curte. O arată situațiile prezentate de Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și Poliția Dolj. Vorbim despre stadiul în care se aflau unitățile de învățământ în vară, întrucât o situație la zi nu a fost oferită până în prezent nici de Prefectura Dolj, nici de Inspectoratul Școlar, deși, prin Ordin al Prefectului s-a instituit o comisie mixtă care a făcut verificări în școli săptămâna trecută.

140 din cele 594 de clădiri din județul Dolj în care funcționează grădinițe, școli și licee nu au autorizație sanitară de funcționare, potrivit ultimei situații transmise de Direcția de Sănătate Publică Dolj. Motivele – fie nu există apă curentă, instalațiile sanitare și electrice nu sunt tocmai în stare bună, fie, mai rău, clădirile sunt în stare avansată de degradare. Cele mai multe școli cu probleme sunt în mediul rural, însă există astfel de situații și în Craiova, cum ar fi şcoala 27 din cartierul Popoveni. În plus, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, sunt unități de învățământ care au, în continuare, grupurile sanitare în curte. Este vorba de Școala Grecești, cu structuri Bușu, Bușulețu, școlile Murta, Toceni, Booveni cu structura Frățila.

Pe de altă parte, 55 de clădiri cu destinația de unități de învățământ din județul Dolj, dintre care cinci private, sunt funcționale dar nu au autorizație de securitate la incendiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj spun însă că acestea nu prezintă un pericol pentru elevi. Autoritățile județene au transmis Ministerului Dezvoltării o situație cu cele 55 de clădiri în speranța că se va găsi o soluție pentru aducerea acestora la standardele impuse de lege.

O altă problemă semnalată la nivelul județului Dolj este cea a școlilor fără pază. Sunt 128 de unități de învățământ care nu sunt asigurate cu pază umană ori sisteme de supraveghere video, iar 11 unităţi şcolare nu au nici măcar garduri.

Controlul dispus prin Ordinul Prefectului nr. 305/2017, prin care au fost constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj şi ai Instituției Prefectului, trebuia să acopere toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj 195 de unități cu personalitate juridică de stat și 20 de unități private, după cum au transmis, la sfârșitul lunii august, reprezentanții Prefecturii.

Echipele de control trebuiau să verifice, împreună cu primarii localităţilor sau delegaţii acestora pe teritoriul cărora se află unitatea de învăţământ, dacă lucrările de reparare ori renovare a școlilor au fost finalizate, dacă spațiile au fost igienizate și chiar dacă s-a făcut aprovizionarea cu combustibil solid pentru sezonul rece.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj – Control în Sănătate Publică vor verifica din punct de vedere sanitar unităţile de învăţământ şi vor înainta Prefectului judeţului Dolj un Raport de control care va cuprinde: unităţile de învăţământ autorizate, unităţile de învăţământ în curs de autorizare, precum şi cele neautorizate, precizându-se motivele neautorizării”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, de luna trecută.

Solicităm, pe această cale, Prefecturii județului Dolj, să facă public raportul întocmit în urma acestor verificări.

Școlile din Oltenia, pregătite pentru elevi?

La fel ca și în Dolj, în celelalte județe ale Olteniei multe școli nu sunt pregătite, ca de astăzi, să primească elevi.

În Mehedinți, din cele 231 de unități școlare existente, numai 162 dețin autorizații sanitare, iar 51 de corpuri de clădire au autorizații din partea ISU.

Cele care nu au fost autorizate sanitar au probleme în ceea ce privește asigurarea apei curente, a apei potabile.

„În Mehedinți, situația pe școli arată că avem 110 unități de învățământ cu personalitate juridică și 121, arondate. Din cele cu personalitate juridică, 92 au autorizații sanitare, în timp ce 18 nu au primit. Din cele fără personalitate juridică, 70 au autorizație de funcționare, în timp ce 51, nu. În ceea ce privește autorizațiile ISU, ultima situație arăta faptul că 51 de corpuri de clădire le-au primit. O situație exactă, însă, vom primi marți”, a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Șerban, purtător de cuvânt al ISJ Mehedinți.

Prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a precizat, pentru sursa citată, că, în mare parte, deschiderea anului școlar va avea loc în condiții optime, în special în mediul urban.

El susține că a fost asigurat și necesarul de microbuze, care au toate avizele de la poliție, iar șoferii au fost testați și acreditați.

În județul Olt, așa cum Jurnalul Olteniei v-a informat încă de săptămâna trecută, în urma controalelor efectuate de specialiştii DSP Olt, din cele 511 unităţi de învăţământ din judeţ, 150 s-au ales cu respingerea Autorizaţie Sanitare de Funcţionare, în timp ce trei dintre ele nici măcar nu au solicitat.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cele mai multe şcoli ce au rămas fără Autorizaţie Sanitară de Funcţionare nu au sursă proprie de apă potabilă sau au apă ce nu respectă parametrii de potabilitate (microbiologici şi fizico-chimici), iar multe clădiri au componente de construcţii deteriorate, precum: faţade, tavane, pereţi interiori şi acoperişuri. Controalele au scos la iveală mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor aflaţi în pregătire, iluminatul natural sau artificial este necorespunzător, la fel şi microclimatul din unitatea şcolară.

Când vine vorba de grupurile sanitare, lucrurile stau cât se poate de prost. Şcolile care nu au fost autorizate au toaletele necorespunzătoare, sunt deteriorate, au un număr insuficient de WC-uri, cabinele WC pentru elevi nu sunt sperate pe sexe, iar unele unităţi de învăţământ nu au nici măcar un grup sanitar destinat exclusiv personalului didactic.

Lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide sau lipsa gardului împrejmuitor sunt şi ele motive ce au dus la neautorizarea unităţilor de învăţământ.

95 dintre unităţile de învăţământ din judeţ încă au probleme în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor pentru intrarea în legalitate cu autorizaţia de securitate la incendiu. Potrivit informaţiilor remise de ISU Olt, în urma datelor centralizate de Inspecția de Prevenire, rezultă faptul că din cele 486 de unități de învățământ din județ, 365 nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu.

De asemenea, din totalul clădirilor în care funcționează unități de învățământ, 26 au solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, iar pentru 95 de unități de învățământ este necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu. Acestea din urmă trebuie să intre în legalitate, până la 30 septembrie 2017.

În județul Gorj, aproximativ 80 de unități școlare nu dețin autorizație de securitate la incendiu, după cum a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, Florin Chisim.

Astfel, din cele 532 de unități școlare de la nivelul județului, 77 nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Dintre cele 77, un număr de 18 sunt licee, 48 sunt școli și 11 sunt grădinițe.

Totodată, ISU Gorj a emis, de la începutul anului și până în prezent, 30 de autorizații de securitate la incendiu și 30 de avize de securitate la incendiu.

În ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Pițian, a declarat pentru Agerpres:

„În ceea ce privește anul școlar 2016-2017, din totalul de 610 unități școlare pe care le avem în evidență, adică grădinițe cu program normal sau cu program prelungit, școli, licee, internate și cantine, 590 au fost autorizate, iar 20 nu au obținut autorizație sanitară de funcționare. În mediul urban este vorba de șase instituții fără autorizație, iar în mediul rural sunt 14 unități neautorizate sanitar”.

În Vâlcea, potrivit prefectului Florian Marin, 29 de unități de învățământ din peste 430 câte sunt în județ nu au autorizație sanitară de funcționare.

De asemenea, a spus acesta pentru Agerpres, sunt 218 unități școlare care nu au autorizație de securitate la incendiu.

Conform prefectului, în ceea ce privește aceste documente, în multe cazuri problemele sunt în curs de remediere, în timp ce în privința autorizațiilor sanitare, nu prea există soluții în acest an școlar, pentru că este vorba de lipsa sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, însă în unele unități școlare aflate în astfel de situație vor fi montate hidrofoare, mai arată sursa citată.

Politica