vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Noi descoperiri arheologice la Dobrosloveni-Olt

Şi în acest an, în lunile august şi septembrie, arheologi din Bucureşti au desfăşurat săpături în satul Reşca din comuna olteană Dobrosloveni, unde era situată fosta capitală a provinciei Dacia Malvensins, Romula, fiind descoperite structuri de zidărie şi artefacte.

Consilier superior din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Laurenţiu Comănescu a declarat pentru Jurnalul Olteniei că autorităţile locale şi judeţene urmăresc să valorifice din punct de vedere turistic descoperirile arheologice de la Dobrosloveni.

În zona centrală a localităţii Dobrosloveni, în zona castrului, se desfăşoară săpături, ca şi în ultimii doi ani, urmărindu-se decopertarea, scoaterea la suprafaţă şi valorificarea din punct de vedere turistic al întregului ansamblu care mai există din vechea capitală a Imperiului Roman, Romula”, a declarat Comănescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Săpăturile arheologice sunt coordonate de profesorul universitar doctor Mircea Negru, de la Institutul „Vasile Pîrvan” din Capitală. Lucrările sunt finanţate de Consiliul Judeţean Olt, săpăturile desfăşurându-se pe locul unde se crede că se afla reşedinţa guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis din capitala Romula Malva.

Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda. S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

În această perioadă, desfăşoară săpături domnul arheolog Mircea Negru de la Institutul «Vasile Pîrvan» din Bucureşti, cu fonduri de la Consiliul Judeţean prin Muzeul Judeţean Olt. Se descoperă lucruri noi, care n-au mai fost descoperite, sunt structuri de zidărie, dar şi bunuri culturale mobile. Se face un raport final în care sunt consemnate toate aceste descoperiri, care se înaintează Ministerului Culturii. În cazul de faţă, campania de săpături arheologice s-a desfăşurat în lunile august şi septembrie”, a mai declarat Comănescu.

Politica