Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Științele Naturii, organizează miercuri, 6 septembrie, ora 11.00, în spațiul expozițional din str. Popa Șapcă nr. 7, vernisajul expoziției temporare “Fluturii exotici și lumea lor”.
Cunoaşterea colecţiilor unor reprezentanţi de seamă ai cercetării româneşti în domeniul ştiinţelor naturii constituie o modalitate de valorificare a tezaurului natural existent în Patrimoniul Cultural Naţional al României.
Prin prezentarea unui bogat material, respectiv 42 de insectare cu fluturi exotici spectaculoși și variați, specialiștii Muzeului Olteniei prezintă craiovenilor Colecţia de Lepidoptere exotice ”Claudia Stănoiu”, care însumează un număr de 1.200 de exemplare din zone biogeografice diferite de pe Glob, conservând specii rare de fluturi exotici din familiile Papilionidae, Nymphalidae, Sphingidae, Attacidae, Uraniidae, Morphidae, Brassolidae, de o deosebită importanţă ştiinţifică şi estetică, din cele 6 regiuni zoogeografice ale Globului.
Expoziția va fi axată pe trei mari reprezentări: metamorfoza, mimetismul – homocromia și hrănirea la aceste specii.
Publicul craiovean este invitat să admire remarcabile specii de fluturi, precum: fluturii „cap-de-cobră„ din regiunea indomalaieză (Asia), fluturii „frunze uscate” ce au aripile pe partea ventral precum o pereche de frunze moarte, mergând până a imita detalii fine, respectiv nervurile frunzelor (Noua Guinee, sudul Asiei, Madagascar și India), fluturii „cap de bufniță” – circa 20 de specii de fluture tip „bufniță„, numite așa din cauza formei și coloritului, respectiv a „ochilor” desenați pe partea ventral a aripilor. Trăiesc în păduri din Brazilia, din Mexic, America Centrală și de Sud.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare publicului interesat până la data de 6 octombrie 2017.