Vara toridă, statul pe scaun și salariile mărite par să nu le fi priit unora dintre funcționarii din Primăria Craiova. Altfel, nu ne-am putea explica de ce dau răspunsuri aberante, de grădiniță, la solicitări oficiale care vizează chiar clădirile în care își desfășoară activitatea. Fie aleg să nu ia în serios patrimoniul local, din propria administrare, fie municipalitatea chiar nu are o estimare a datelor pentru salvarea Hotelului Palace și a clădirii primăriei. Acestea trebuia licitate la finele lunii august, conform planului de achiziții din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Jurnalul Olteniei a scris, în urmă cu două săptămâni, despre stadiul în care se găsesc cele două clădiri ale Primăriei Craiova. Este vorba despre fostul Hotel Palace și despre actuala clădire a Primăriei, fosta Bancă a Comerțului, pe care trecerea timpului a început să lase urme adânci. Tencuiala a început să cadă și au început să apară crăpături pe mai multe porțiuni ale clădirilor.
Tot atunci, pentru a afla care este stadiul celor două proiecte, știind că fuseseră programate a fi scoase la licitație la finele lunii august, conform programului de achiziții al Primăriei din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Jurnalul Olteniei a transmis o solicitare către municipalitate, întrebând în ce stadiu se află documentația și când va demarată licitația pentru reabilitarea celor două clădiri.
De-a grădinița cu solicitările oficiale
Funcționarii au ales să dea un răspuns de grădiniță, fără să ia în serios solicitarea făcută pentru a oferi informații concrete și corecte. În plus, 12 zile le-a luat funcționarilor din primărie să zămislească acest „elaborat” răspuns.
„Documentațiile pentru derularea procedurilor de achiziție publică pentru cele două clădiri ale primăriei se află în stadiul de elaborare. Licitațiile pentru reabilitarea celor două clădiri vor fi demarate numai după definitivarea documentațiilor de atribuire”, au răspuns reprezentanții Primăriei.
Răspunsul este semnat de primarul Mihail Genoiu. Nu știm însă dacă funcționarii care l-au elaborat chiar nu au avut dispoziția necesară să formuleze câteva fraze serioase, cu termene aproximate, conform planului de investiții al Primăriei, sau, mai grav, dacă Primăria chiar nu are un astfel de plan pentru aceste două clădiri.
Cert este că ele se degradează, iar unii dintre cei care lucrează în incinta lor, plătiți din banii contribuabililor, aleg să le sfideze prin oferirea și semnarea de astfel de răspunsuri, probabil fără să le citească atunci când dau cu subsemnatul.
Reamintim că 31 august este data la care Primăria Craiova ar fi trebuit să demareze licitația pentru reabilitarea sediului unde aceasta își desfășoară activitatea, pe str. A.I. Cuza, nr. 7. De la aprobarea bugetului pentru anul în curs, adică de câteva luni, nu s-a mai auzit nimic despre această investiție, însă clădirea se degradează. Mărturie stau bucățile de tencuială căzută care nu fac cinste acestei clădiri, proiectată de arhitectul Ion Mincu. Clădirea este monumentul istoric unde a avut sediul, în trecut, Banca Comerțului și este una dintre cele mai cunoscute din Bănie.
Chiar și-așa, autoritățile nu au mai spus o vorbă până acum despre reabilitarea acesteia. Proiectul care ar trebui scos la licitație vizează doar execuția, având în vedere că proiectarea tehnică a fost deja făcută. În plus, în bugetul pe anul 2017, pentru această clădire, a fost prevăzută doar suma de 100.000 de lei, chiar dacă, per ansamblu, contractul se ridică la 4.791.252,5 euro fără TVA (21.800.678 de lei fără TVA și 25.942.806,82 de lei cu TVA). Licitația ar fi trebuit, conform planului de achiziție postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, să demareze la finele lunii august și să se încheie la mijlocul lunii decembrie a acestui an.
Cu fostul Hotel Palace, aceeași poveste
În aceeași situație, ca date de pornire și de încheiere, și cu aceeași sumă prevăzută în bugetul pentru acest an, este și reabilitarea clădirii fostului hotel Palace, care aparține tot Primăriei Craiova. Aici, prețul pentru execuție este de 17.372.462 de lei fără TVA (20.673.229,78 de lei cu TVA), adică 3.818.039,6 euro fără TVA. Nici despre aceasta nu s-a mai vorbit deloc.