luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

BEI nu poate susține investiția de la cartierul de locuințe

Banca Europeană de Investiții nu poate susține financiar proiectul cartierului de locuințe de pe strada Caracal, au anunțat joi reprezentanți ai municipalității, în cadrul ședinței de Consiliu Local. Aceștia au explicat că este posibil să se ceară o prelungire de termen de la Ministerul Apărării, de la care a fost concesionat terenul, pentru a putea încheia lucrarea. Nu se știe, însă, cum se vor derula lucrurile pe mai departe.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a avut, miercuri, o întâlnire cu conducerea Băncii Europene de Investiții – Europa de Est, a transmis, în consiliul local, că BEI nu poate susține investiția de la cartierul de locuințe.

Ei nu pot finanța decât proiecte cu caracter social. Dacă aceste construcții ar rămâne în patrimoniul Primăriei Craiova și ar fi date mai departe spre închiriere, atunci pot să finanțeze. Spre vânzare, nu finanțează. Ne gândim la o soluție, să facem un fel de transfer, să finanțăm altceva ce pot ei face pe credite și să introducem banii noștri în această investiție”, a spus Genoiu, explicând că își dorește „foarte mult ca în 2018 să pornim deja execuția pe primul tronson.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să nu mai dăm unei singure firme să construiască aceste blocuri”

Intervenții legate de cartierul de locuințe, la punctul de pe ordinea de zi care s-a referit la încetarea contractului între municipalitate și societatea Shandong Ningjian Construction Group, cea care nu a mai putut să continue investiția la obiectiv, au venit din partea consilierilor de opoziție.

Aș vrea să vă rog foarte mult să luați în considerare să nu mai dăm unei singure firme să construiască aceste blocuri, întrucât nu au potențial. Nu există forță de muncă. Chiar dacă la șomaj sunt foarte mulți șomeri, nimeni nu vrea să muncească. Există firme care cer să li se trimită oameni și nu li se dă absolut niciun om. Se plătește în continuare ajutorul de șomaj, stadionul nu a fost terminat până acum tot din cauză că nu a fost forță de muncă. Nu mai dați la o singură firmă care să subcontracteze la alte firme neserioase”, a spus Adriana Ungureanu, consilier local PNL.

La rândul său, colegul său, Flavius Sirop, a explicat că „o să votăm pentru acest punct de pe ordinea de zi ca o consecință firească a solicitărilor noastre repetate. Am insistat foarte mult pentru preluarea acestui amplasament pentru că era clar că firma chinezească s-a blocat cu această construcție, dar voiam mai departe să întreb care sunt pașii pe care executivul vrea să îi urmeze, care este direcția, strategia pentru acest amplasament”.

Nu în ultimul rând, o întrebare a venit și din partea lui Marian Vasile (PNL).

Această firmă, Shandong, mă rog, firma asta cu nume chinezesc, și-a plătit toate obligațiile, mă refer la teren, lunare, către Primăria Craiova?”, a întrebat consilierul.

Primăria cam vrea clemență de la Ministerul Apărării

Primarul Mihail Genoiu a explicat că societatea și-a plătit toate datoriile către Primărie, dar că nu se știe exact ce se va face pe mai departe, obiectivul fiind încă sub analiza unei comisii a municipalității.

Nu putem vorbi despre păgubos și pagube în această discuție. Primăria Craiova a încasat concesiunea pe teren, nu știu să vă dau date exacte, dar a încasat și banii au intrat în vistieria Primăriei (…) Să nu uităm că totul a intrat în proprietatea Primăriei cu titlu gratuit. Față de ceea ce avem de făcut în continuare, am constituit, la nivelul Primăriei, o comisie din care fac parte toți directorii de direcții din Primărie, care, în baza legilor pe care le avem la dispoziție, să discute și să găsească soluții pentru a continua această investiție. Nu putem vorbi despre aceeași modalitate, nu mai putem vorbi despre o concesiune a terenului pe specificul cu firma Shandong, pentru că, la ora aceasta, deja avem în patrimoniu un teren cu construcții. Ar însemna să demolăm construcțiile și să concesionăm din nou terenul, ceea ce este exclus. Mai mult, chiar dacă construcțiile au intrat cu titlu gratuit în patrimoniul Primăriei, ele sunt evaluate și înregistrate în contabilitatea primăriei cu valoare. Este vorba despre o investiție de peste 40 de milioane de euro, putem vorbi despre etapizare, tronsonare. Asta înseamnă să solicităm o clemență vizavi de termen, pentru că perioada de doi ani de zile este cam mică pentru a ne putea rostogoli. Oricum, analizăm toate situațiile, toate posibilitățile, și orice propunere din partea oricui și a oricărui consilier este binevenită”, a spus edilul-șef.

Politica