sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Un clan de romi din Craiova a speriat Parisul

Un clan de romi, originari din Craiova, a fost deferit justiției franceze după ce, prin furturi din buzunare, a reușit să creeze un prejudiciu total de un milion de euro.

Potrivit presei centrale care citează AFP, șapte femei şi cinci bărbaţi, cei mai mulţi dintre ei romi din România care îşi trimiteau copiii să fure din buzunarele turiştilor în zona Disneyland Paris, sunt judecaţi începând de marţi din cauza unei presupuse implicări într-o reţea infracţională, pe bază de clan şi familie.

Zece dintre inculpaţi vor ajunge în fața unui tribunal corecţional, la Meaux (Seine-et-Marne) pentru fapte de furt în grup organizat, tăinuire şi spălare de bani, dar şi de incitarea minorilor în vederea comiterii de infracţiuni şi neglijarea unor minori cu vârsta sub 15 ani, fapte comise în perioada 2014-2016.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ancheta a fost deschisă în 2015, când comisariatul de la Chessy, în Seine-et-Marne, a constatat o puternică creştere a furturilor şi jafurilor comise de tineri romi în apropiere de Disneyland Paris şi în Reţeaua Expres Regională (RER) de transport feroviar care deserveşte parcul de atracţie, dar şi în centrul comercial Val d’Europe, o zonă foarte frecventată de turişti, potrivit sursei citate.

”Minorii acţionau în plină după-amiază, în grupuri de trei sau patru; primul distrăgea atenţia, al doilea profita pentru a fura din buzunare, iar al treilea făcea să dispară bunii furaţi”, a precizat comisarul Jérôme Georges.

Prejudiciul constă în devize, marochinărie de lux, telefoane şi bijuterii. Paguba este estimată la cel puţin la un milion de euro, în contextul în care multe victime străine nu au depus plângere. În șase luni au fost înregistrate o mie de furturi.

Polițiștii au reușit să rețină, pe parcurs, unii dintre hoți, însă aceștia, minori, îşi dădeau de fiecare dată o falsă identitate, refuzau săşi denunţe părinţii, iar după ce au fost plasaţi în cămine au făcut totul pentru a fugi şi a reîncepe să fure.

Oficiul central pentru luptă împotriva delincvenţei itinerante (OCLDI), care a preluat ancheta cu concursul autorităţilor române, a reuşit să anihileze reţeaua în februarie 2016.

Bulibașă din Craiova, șef al clanului

La conducerea clanului – originar din oraşul Craiova şi format din opt ramuri familiale – este Marian Tinca, un bulibaşă în vârstă de 57 de ani, şi fosta sa soţie, Maria Iamandita, în vârstă de 51 de ani, aceștia fiind reținuți.

Potrivit unor interceptări telefonice, bulibaşa felicita sau cearta şi putea să devină violent atunci când prada era prea mică. Partenera sa se ocupa de obicei de bani în clan şi să trimită mandate cu bani în România.

În România banii sunt investiţi de diverşi membri în achiziţionarea unor apartamente, terenuri şi maşini. Întregul clan, ai cărui membri nu şi-au declarat veniturile, era pus să contribuie, scrie news.ro care citează AFP, arătând și că fraţii şi surorile mai mari ale hoţilor erau însărcinaţi să supravegheze ca aceştia să se achite bine de misiuni şi să predea banii furaţi.

O minoră aducea 800 de euro pe zi

Cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, minorii implicaţi, care operau de asemenea pe Grands Boulevards şi pe linia 9 a metroului parizian, au fost judecaţi deja de tribunalul pentru minori.

Între ei se află o fată prezentată ca extrem de abilă şi care aducea între 500 şi 800 de euro pe zi familiei sale. Ea a fost vizată în 48 de rânduri în proceduri cu privire la furt.

În afară de cei zece membri ai clanului, gestionarul unui hotel de la Pantin (Seine-Saint-Denis), care închiria în numerar, a fost inculpat pentru spălare de bani, la fel ca tatăl său.

Un restaurator chinez din Pigalle, căruia copiii îi predau bani pentru a evita să fie prinşi cu ei asupra lor, este inculpat de asemenea pentru tăinuire, mai arată sursa citată.

Instanța este așteptată să ia o decizie vineri, iar unii dintre inculpaţi riscă până la 30 de ani de închisoare.

Politica