sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

ISU Dolj: „Considerăm că fondul de construcție cu destinația de învățământ este în siguranță”

55 de clădiri cu destinația de unități de învățământ din județul Dolj nu dețin autorizație de securitate la incendiu, deși noul an școlar bate la ușă. Col. Adrian Păduraru, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Dolj, a explicat că nu toate construcțiile trebuie să solicite o astfel de autorizație, din cauza legislației.

La nivelul județului Dolj există un număr de 55 de clădiri care funcționează fără obținerea autorizației de securitate la incendiu. Nu toate construcțiile cu destinația de învățământ trebuie, nu toate sunt obligate să solicite autorizaţie de securitate la incendiu. Legislația, obligativitatea obținerii autorizației de prevenire și stingere a incendiilor, ulterior de securitate la incendiu a apărut în anul 1998. Până atunci, nu exista un astfel de act administrativ. Începând cu anul 1998, legislația a inclus în prevederile sale obligativitatea obținerii autorizației de prevenire și stingere a incendiilor, numai pentru construcții noi sau pentru modificări la construcțiile existente la acea dată. Mai mult, ca o condiție primordială, aceste unități de învățământ, construcțiile respective trebuia să aibă peste 700 mp arie desfășurată. Chiar și în anul 1998, decât anumite construcții trebuiau să obțină această autorizație”, a explicat col. Păduraru, în cadrul unei conferințe de presă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj.

Cele 55 de construcții, transmise către Ministerul Dezvoltării

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a punctat că verificările, acţiunile de prevenire şi control la unităţile şcolare se realizează pe tot parcursul anului, chiar și atunci când elevii și preșcolarii sunt în vacanță. Mai mult, ISU Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj au inventariat împreună cele 55 de construcții și au transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale toate datele, pentru ca acestea să poată fi reabilitate, astfel încât să poată să corespundă normelor necesare și să obțină o astfel de autorizație.

Fondul de construcție existent la nivelul județului Dolj, cu destinație de învățământ, considerăm că este în siguranță din punct de vedere al securității la incendiu, datorită faptului că noi desfășurăm astfel de controale și activități preventive în tot cursul anului. Am inventariat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj aceste 55 de contrucții care prin intermediul IGSU au fost transmise la Ministerul Dezvoltării în scopul cuprinderii în programele cu finanțare externă toate cele 55 de construcții pe care le avem în vedere”, a punctat șeful Inspecției de Prevenire.

De ce cele 55 de construcții nu dețin o astfel de autorizație?

Marea majoritate necesită investiții. Ele trebuie să corespundă noilor prevederi ale normativelor tehnice de securitate la incendiu, adică trebuie să își monteze instalații de evacuare în situații de urgență, instalații de detecție și semnalizare, trebuie să schimbe sensul de deschidere al unor uși. Acestea necesită investiții. Instituțiile sunt în curs de obținere a unor astfel de fonduri, locale, interne sau externe, dar din punctul nostru de vedere, al dotării cu mijloace de stingere, al prevenției la locul de muncă în unitățile școlare, acestea sunt sub control”, a conchis Păduraru.

Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a fost prorogat până la data de 30 septembrie 2017, iar cei care depun documentația până la acea dată, nu vor fi amendați dacă primesc efectiv autorizația până la finalul anului.

140 de corpuri de clădiri din cele aproape 600 care adăpostesc unități de învățământ, nu dețin nici autorizație sanitară de funcționare. Unitățile de învățământ primesc autorizația sanitară de funcționare în urma unei declarații pe propria răspundere, ulterior, specialiștii DSP verificând dacă cele declarate se confirmă.

După data de 11 septembrie, vom începe controlul în școli, în primul rând la cele neautorizate, apoi, prin sondaj și la cele cu autorizații”, a precizat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Școli fără garduri și fără pază

Pe de altă parte, 128 de unități de învățământ din județul Dolj nu beneficiază de pază, după cum au precizat la sfârșitul lunii trecute, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural,

reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 463 sunt asigurate cu o forma de paza/securitate, respectiv 78,2,%, conform prevederilor Legii nr.333/2003R, după cum urmează: 7 numai cu pază umană; 187 numai cu sisteme de supraveghere video; 269 atât cu pază umană cât și cu sisteme de supraveghere video.

Un număr de 128 nu sunt asigurate cu pază umană şi/sau sisteme de supraveghere video, respectiv 21,8%. De asemenea, s-a constatat faptul că 11 unităţi şcolare nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor, dintre care 2 sunt situate în mediul urban şi 9 în mediul rural, iar 26 de unităţi şcolare sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, dintre care 2 se găsesc în mediul urban şi 24 în mediul rural. Totodată, 17 unităţi şcolare sunt amplasate întro zonă periferică/izolată, dintre ele 6 fiind situate în mediul urban şi 11 în mediul rural”, se arată într-un raport al IPJ Dolj.

Politica