Municipalitatea craioveană a demarat, luni, acțiunea de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar pe străzile din oraș, a anunțat administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.
„Primele mașini parcate neregulamentar pe domeniul public au fost ridicate astăzi, atât din zona centrală, cât și de pe bulevardele Craiovei. Acțiunea de ridicare, transport și depozitare este realizată de către SC RAT SRL și se desfăşoară cu sprijinul reprezentanţilor Politiei Municipiului Craiova – Biroul Rutier și ai Poliţiei Locale a Municipiului Craiova – Serviciul Circulație”, a declarat acesta.
Pentru a-și recupera mașinile, șoferii vor plăti un tarif de 300 lei/vehicul (inclusiv TVA) pentru activitatea de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, ori un tarif de 150 lei/vehicul (inclusiv TVA) pentru activitatea de ridicare, în situația în care proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea acestor cheltuieli.
Totodată, se percepe un tarif de depozitare în cuantum de 10 lei/zi (inclusiv TVA), începând cu ziua următoare momentului depozitării, nefracţionat pe intervale de ore.
Reamintim că autoturismele parcate pe trotuar sau staţionate neregulamentar au început să poată să fie ridicate din nou de la finele lunii ianuarie a acestui an, după ce noile reguli de ridicare au fost incluse într-o Hotărâre de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
Inițial, ridicările de mașini au fost blocate, în luna mai 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, sesizată fiind de Instituţia Avocatului Poporului că maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unor hotărâri ale consiliilor locale. La sfârşitul lunii aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis, într-o sentinţă civilă nedefinitivă, că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Guvernul sunt obligate să elaboreze şi să adopte, în regim de urgenţă, regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Guvernul nu a contestat decizia și autoritățile s-au conformat.
La nivel local, delegarea acestui serviciu către RAT SRL a fost făcută la finele lunii aprilie, însă a durat ceva vreme până când să fie gata documentația de atribuire pentru licitația ce a vizat autoutilitarele pentru ridicarea mașinilor. În momentul de față, activitatea se desfășoară cu o autoutilitară închiriată, până la încheierea procedurii pentru cumpărarea a două astfel de mașini de căte RAT SRL.